Engels in de bovenbouw van het basisonderwijs

Engels

Engels op de basisschool

Engels is een verplicht vak op de basisschool. Scholen mogen zelf beslissen vanaf welke groep ze het vak aanbieden. Op de site van het SLO kwam ik onderstaande tabel tegen. Je ziet dat er eigenlijk 4 varianten zijn. In 1986 werd Engels ingevoerd als verplicht vak vanaf groep 7. Scholen die Engels geven in groep 7 en 8 zijn Eibo-scholen. Een deel van de scholen besloot het vak eerder aan te bieden, vanaf groep 5 of 6. Deze variant noemen we vervroegd Eibo. Daarnaast zijn er de laatste jaren steeds meer scholen die Engels aanbieden vanaf groep 1. Dit heet vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto). Tot slot geeft een kleine groep scholen 30 tot 50 procent van de lestijd in het Engels, vanaf groep 1. Deze variant heet tweetalig primair onderwijs (tpo).

Wat moeten leerlingen leren?

Er zijn 4 kerndoelen voor Engels in het basisonderwijs:

  1. De leerlingen leren informatie te verwerven uit eenvoudige gesproken en geschreven Engelse teksten.
  2. De leerlingen leren in het Engels informatie te vragen of geven over eenvoudige onderwerpen en zij ontwikkelen een attitude waarbij ze zich durven uit te drukken in die taal.
  3. De leerlingen leren de schrijfwijze van enkele eenvoudige woorden over alledaagse onderwerpen.
  4. De leerlingen leren om woordbetekenissen en schrijfwijzen van Engelse woorden op te zoeken met behulp van het woordenboek.

Je ziet dat dit dus met name gericht is op het durven spreken, luisteren en een stukje woordenschat. Grammatica wordt hierin niet genoemd. 

Hoe sluit dit aan het op het VO?

Aan het eind van de basisschool is het niveau enorm verschillend. Er zijn leerlingen die (mede dankzij het internet) de taal zo ongeveer al vloeiend spreken en er zijn leerlingen die een veel kleinere woordenschat hebben. Dit maakt het voor docenten in het VO behoorlijk lastig. Iedere basisschool pakt het anders aan. Het aantal uren op het rooster is verschillend en wat het ook lastig maakt is het feit dat er geen beheersingsniveaus voor Engels aan het eind van groep acht vastgesteld. Er valt op dit gebied echt winst te behalen. Waarmee ik niet wil zeggen dat wij als PO, maar moeten opschuiven richting de brugklas met ons onderwijs. Wel vind ik het goed om te kijken naar wat er in de brugklas verwacht wordt. 

Tips voor het verrijken van je Engelse lessen

Voor zo lang ik me kan herinneren werk ik met de methode Take it Easy. Ik ben er niet heel enthousiast over. Ik heb een collega die de methode zelfs Take it Difficulty noemt. Ik probeer zoveel mogelijk Engels in mijn les te spreken en geef leerlingen dan regelmatig beurten om mijn verhaal naar het Nederlands te vertalen. Verder krijgen mijn leerlingen wekelijks Engels huiswerk en overhoor ik dit met een toetsje. Dit zijn niet de zaken waar mijn leerlingen enthousiast van worden. 

Wat ze dan wel leuk vinden?

  1. Een Kahoot of een Blooket met de Engelse woordjes waar we mee bezig zijn;
  2. Meezingen met een Engels liedje;
  3. Drama opdrachten in het Engels;
  4. Coöperatieve werkvormen;
  5. Spelletjes.

Geef een reactie