In mijn klas vind ik het leuk om spelletjes te spelen. Ik bedoel dan niet van die spelletjes zomaar voor de lol, maar van die spelletjes waar ze eigenlijk heel veel van leren. En dan leren zonder dat ze het zelf doorhebben. Net als vroeger toen mijn kinderen klein waren en ik de groente zo fijnhakte dat ze niet doorhadden dat er groente in de pastasaus zat. Je snapt het wel. Op een Amerikaanse website kwam ik het spel grudgeball tegen.
Waarom?
Eigenlijk schreef ik het al in mijn inleiding. Ik vind het belangrijk dat kinderen veel leren op school, maar ook dat het leren op een zo leuk mogelijke manier kan gaan en met spelletjes lukt dat zeker. Het voordeel van het spel grudgeball spelen in de klas is dat het bijna geen voorbereiding kost. Jouw voorbereiding bestaat uit vragen bedenken bij de lesstof die je wilt herhalen. Een whiteboard is ook wel handig om te hebben in je klas en eventueel nog een pingpongballetje en een mandje.
Hoe speel je grudgeball?
- Verdeel je klas in 5 of 6 groepjes.
- Elk team krijgt 10 kruisjes op het bord.
- Elke groep krijgt een vraag. Heeft de groep de vraag goed, dan mogen ze 2 kruisjes van het bord halen. Ze halen deze kruisjes bij andere groepjes weg. Ze kunnen bij 1 groep 2 kruisjes weghalen of bij 2 groepen 1 kruisje. Ze mogen geen kruisjes bij zichzelf weghalen.
- Voordat ze de kruisjes weghalen kun je nog een bonus inbouwen. Geef ze een extra opdracht, bijvoorbeeld gooi van een afstand een pingpongballetje in een mandje. Lukt dit dan hebben ze niet 2 kruisjes om weg te halen, maar 3 kruisjes.
- Het team dat op het eind nog de meeste kruisjes heeft staan, heeft gewonnen.
Wat als een team geen kruisjes meer heeft?
Als een team zonder kruisjes komt, dan kunnen ze weer terug in het spel komen door vier vragen goed te beantwoorden. Ze krijgen hierdoor 4 kruisjes terug op het bord en zitten dan weer volop in het spel om bij anderen kruisjes weg te halen.