De gouden weken in het speciaal onderwijs

gouden weken
[gastblog van Jolien Zanderink]

De start van elk nieuw schooljaar is natuurlijk superbelangrijk. De groep moet gevormd worden voor de rest van het jaar. Hier is tijd voor nodig, maar ook veel invloed van de leerkracht. Deze periode na de zomervakantie tot ongeveer de herfstvakantie noemen we: de Gouden Weken. Een groep doorloopt meerdere fases van groepsforming en start met de fase: forming. In deze fase is het belangrijk om de leerlingen de mogelijkheid te geven om jou en elkaar echt te leren kennen.

Kleinere groepen 

Bij ons op het speciaal onderwijs zijn de groepen vaak kleiner dan in het regulier onderwijs. Ik heb dit jaar een groep 8 en die bestaat uit 9 leerlingen. Ondanks dat de groep zo klein is, is het uiteraard superbelangrijk dat de groepsvorming goed is en dat we daar vanaf het begin goed aan werken. Soms hebben leerlingen juist moeite met het sociale aspect. We werken op De Stapsteen minimaal 2 weken aan de Gouden Weken, maar in werkelijkheid zijn we het gehele schooljaar door hier mee bezig. In de eerste 2 weken doen we minimaal 2 activiteiten per dag. Ik wil jullie graag meenemen in een aantal activiteiten die we bij ons op school hebben gedaan.

De favoriet van mijn klas is het standbeeldenspel

1 leerling gaat naar de gang en de rest van de leerling zoekt een plekje in het lokaal. De leerlingen in het lokaal zijn standbeelden en de leerling op de gang is de museumbewaker en moet goed kijken of de standbeelden allemaal wel echt zijn. Als een standbeeld beweegt en de museumbewaker ziet dit dan is de leerling af.

In onze klas hebben we het ook nog iets moeilijker gemaakt. De standbeelden moeten in elke 30 seconden minimaal één keer bewegen. Nog een stapje moeilijker zou kunnen zijn dat de standbeelden niet alleen moeten bewegen elke 30 seconden, maar ook nog een ander plekje moeten vinden. Een mooie activiteit voor in de gouden weken!

M&M’s tijdens de gouden weken

Nog een favoriet van mijn groep en ik snap eigenlijk wel heel goed waarom, want dit is zeker ook een favoriet van mij, het M&M’s spel. De leerlingen zitten allemaal in een kring. In een bakje zitten allemaal heerlijke, gekleurde M&M’s. Met de ogen dicht pakken de leerlingen om de beurt een M&M. Op een blaadje heb ik een aantal vragen uitgewerkt die passend zijn bij een kleur van een M&M. Voorbeelden van vragen kunnen zijn: Naar welk land zou jij nog een keer naar toe willen, wat is jouw favoriete eten, welk vak doe jij graag op school?

 

De strandbal 

Deze vind ik zelf heel erg leuk, omdat je deze heel gemakkelijk zelf kunt maken en die kan in alle bouwen van de school op allerlei manieren, de strandbal. Op de strandbal staan verschillende soorten vragen. Bijvoorbeeld: Naar welk land zou je op vakantie willen? Wat is je lievelingsspel? Wat zou je graag een keer willen koken? Een mooie manier om elkaar beter te leren kennen tijdens de gouden weken. Ik gooi dan de strandbal naar een leerling en diegene geeft dan antwoord, daarna kan de afspraak zijn dat de leerling teruggooit naar de leerkracht of naar een andere leerling. Bij ons op school doen ze deze ook heel veel in de onderbouw en dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Als op 1 deel van de strandbal een huisje staat dan kan de leerling vertellen wie er allemaal bij hem in huis woont. Ook kun je dit natuurlijk koppelen aan een les of aan een evaluatiemoment in de klas.

Afspraken maken in plustaal

Wat we ook altijd in elke klas doen bij ons op school is afspraken maken met de gehele klas. Deze afspraken doen we in plustaal. We werken op school met PBS en daarom gebruikt deze hele school plustaal. De afspraken zijn dus bijvoorbeeld, we lopen op de gang in plaats van we rennen niet. De afspraken zijn zichtbaar in de klas. In mijn klas hangt een grote poster met bouwstenen van Lego. Op elke steen staat dan een afspraak en erboven staat geschreven, de bouwstenen van groep 8a.

Hebben jullie ook nog leuke ideeën om met de klas te doen om de vorming van de groep tijdens de gouden weken te bevorderen?

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.