De waanzinnige podcast

de waanzinnige podcast

Terwijl de nieuwsberichten over de afnemende leesvaardigheid en het leesplezier onder de jeugd ons om de oren vliegen, is er een waanzinnige podcast gelanceerd voor en door kinderen over kinderboeken.

Het format van De Waaninnige Podcast

De Waanzinnige Podcast wil alle kinderen in Nederland aansteken met leesplezier. Want leesplezier is de sleutel tot verbeelding. En verbeelding is noodzakelijk om creativiteit te laten stromen. In deze podcast vertellen kinderen zelf over hun lievelingsboek, wat hen daarin aansprak, wat grappig was of juist verdrietig en of het verhaal herkenbaar was. Er wordt ook steeds een kort fragment voorgelezen. Tijdens het gesprek zijn er grappige cartoongeluiden te horen op de achtergrond. Een aflevering duurt in totaal 7 minuten.

Reeks

Elke reeks van De Waanzinnige Podcast bestaat uit 13 afleveringen gemaakt door 13 verschillende kinderen over 13 verschillende boeken. De eerste reeks is gemaakt door kinderen uit groep 4 van een Amsterdamse basisschool. Er komen ook nog reeksen voor de andere groepen.

Mijn mening

Ik vind dit een originele manier om kinderen enthousiast te krijgen om boeken te gaan lezen. De podcast is prettig om te luisteren en het heeft voor mij als juf iets vertederends om deze kinderen zo enthousiast te horen praten over hun lievelingsboek. Ik denk dat het luisteren naar deze podcast kinderen kan helpen met het kiezen van boeken om te lezen. Kinderen horen waar het boek over gaat, wat er volgens een ander kind zo tof aan is en er wordt ze een stukje voorgelezen zodat ze een beeld krijgen bij het boek.

Leesbevordering

Deze podcast kan ingezet worden als leesbevordering in de klas. Als leerkracht kun je met de klas luisteren naar deze podcast en vervolgens een klassengesprek voeren. Nog toffer is als je het boek in je klassenbieb hebt staan en kinderen zo enthousiast maakt dat ze het boek willen lezen!

Nog even geduld  

Op dit moment is er alleen nog maar een reeks voor groep 4. Natuurlijk zullen er een aantal titels bij zijn die voor groep 3 of groep 5 ook al leuk zijn, maar voor mijn groep 8 zal ik nog even geduld moeten hebben.

Meer weten over De Waanzinnige Podcast?

De waanzinnige Podcast

 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *