Familyplanner: de agenda voor het gezin

In veel gezinnen kom je hem tegen: de familyplanner of de gezinsplanner. Hier thuis staat er ook een. Staat? Eh ja… op het aanrecht tegen de muur. Nog steeds geen tijd vrijgemaakt voor een haakje… misschien toch maar eens inplannen 😉

Wie moet wat wanneer?

Met twee sportende tieners in huis groeit het lijstje met afspraken en to do’s met de week. Zeker omdat papa en mama ook werken en allerlei afspraken hebben. Teveel om allemaal te onthouden. Toen de kinderen klein waren hadden mijn man en ik genoeg aan de kalender in onze telefoon. We konden snel zien wie wat moest doen en wanneer dat dan was. Nu we met 4 agenda’s te maken hebben, werkte het niet meer. 

Daarnaast willen we dat de kinderen ook zelf nadenken, zelf aan afspraken en to do list denken en dan is een digitale agenda minder praktisch. Toen kwam de familyplanner om de hoek kijken. 

De keuze is reuze

Familyplanners of gezinsplanners zijn er in vele soorten en maten. Je hebt ze voor kleine en grote gezinnen, voor samengestelde gezinnen, voor chaotische en minder chaotische mama’s en papa’s. In familyplanners kun je het allemaal plannen en zo creëer je minder chaos en meer structuur in huis en in je hoofd. Wel zo fijn in deze drukke tijden! Zelf heb ik een datumloze familyplanner, maar de meesten zijn op datum.

Leren plannen en organiseren met de familyplanner 

Sommige kinderen lijken steeds achter de feiten aan te lopen. Ze vergeten afspraken of komen te laat, hebben moeite met huiswerk plannen en maken, hun sporttas in te pakken of te bedenken hoe ze een opdracht gaan uitvoeren. Kinderen die moeite hebben met overzicht, vooruitdenken en prioriteiten stellen, dan kan dat voelen alsof je wordt overspoeld. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Overzicht en een gevoel van controle krijg je als een situatie duidelijk en voorspelbaar is. Kinderen met een zwakke planning en organisatie hebben vaak moeite om alledaagse activiteiten en taken te voltooien. Ze willen wel, maar weten niet hoe ze moeten beginnen of hoe ze dingen moeten aanpakken. En zijn ze eenmaal begonnen, dan raken ze de draad kwijt. Hierdoor zie je dat kinderen vaak geneigd zijn om op te geven of er niet aan willen beginnen (uitstelgedrag of vermijding). Het is belangrijk dat deze kinderen succeservaringen gaan opdoen, dat ze leren dat ze met een beetje hulp van buitenaf toch in staat zijn om activiteiten af te ronden of opdrachten te doen. De mate van hulp is echter voor elk kind weer anders. Ouders kunnen hun kind hierin op veel manier ondersteunen. Een van die manieren is het werken met een familyplanner. Zo kan een kind zelf zien wanneer hij zijn gymspullen mee moet nemen of wanneer de toets geschiedenis gepland is. 

Een kleine greep uit alle familyplanners die er zijn te vinden online en in je plaatselijke boekhandel:

Elke week plan ik een moment om de familyplanner bij te werken. Ik zet parro open voor het huiswerk van de kinderen, pak mijn eigen agenda erbij en zo noteren we alles in de familyplanner en weet iedereen wat er de komende week staat te gebeuren. 

Geef een reactie