Wie is jouw favoriete hoofdpersoon? – Kinderboekenweek 2020

wie is jouw favoriete hoofdpersoon?

Wie is jouw favoriete hoofdpersoon? is een leuke activiteit om met elkaar in gesprek te gaan over kinderboeken. Kinderen zelf zijn de beste ambassadeurs om kinderboeken aan te prijzen aan klasgenoten. Dit is mijn derde blog in het teken van de Kinderboekenweek 2020 met als thema “En toen?”. 

Pitch je lievelingsboek 

Een aantal jaren geleden heb ik mijn leerlingen tijdens de kinderboekenweek hun lievelingsboek mee naar school laten nemen. Op school heb ik zie 15 minuten tijd gegeven om een pitch van 2 minuten te schrijven over waarom andere kinderen dit boek ook echt moesten lezen. Ze hadden zo niet alleen tijd om te schrijven maar ook om even te oefenen. De een was hier natuurlijk sneller mee klaar dan de ander, maar wat waren ze goed bezig! Na het kwartier kregen alle leerlingen een nummer en ik koppelde steeds twee nummers aan elkaar. Elke ronde liet ik zes minuten duren. Elke leerling kreeg 2 minuten tijd om over het boek te vertellen (de pitch) en er was nog 1 minuut tijd om vragen te stellen aan de leerling die de pitch hield. Daarna was de andere helft van het duo aan de beurt. Na 6 minuten koppelde ik weer andere nummers aan elkaar. Dit hebben we in totaal 6 ronden gedaan.  

Nu ik er aan terug denk, vind ik het weer een erg leuke activiteit. Hij vergde wel wat voorbereiding. Niet alle leerlingen hebben hun lievelingsboek thuis of op school in de kast staan. Dit jaar wil ik leerlingen laten praten over de vraag “Wie is jouw favoriete hoofdpersoon?”.

Wie is jouw favoriete hoofdpersoon?

Dit jaar lijkt het me leuk om kinderen bezig te laten zijn over hun favoriete hoofdpersoon. Het liefst natuurlijk een hoofdpersoon die vroeger leefde, maar als kinderen een hoofdpersoon kiezen die nu leeft vind ik het ook prima. Mijn doel is dat ze elkaar nieuwsgierig maken naar de boeken over die hoofdpersonen, zodat kinderen weer op een andere manier (voor hen nieuwe) boeken leren ontdekken. Met dit in mijn achterhoofd maakte ik een werkblad “Wie is jouw favoriete hoofdpersoon?”.

wie is jouw favoriete hoofdpersoon?
Download “Wie is jouw favoriete hoofdpersoon?”

Bij deze les heb ik een werkblad gemaakt. Het werkblad is er in vier varianten. Zo kunnen leerlingen een afbeelding kiezen die het meest op hun hoofdpersoon lijkt. 

Inspiratie Kinderboekenweek 

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor de Kinderboekenweek? Kijk dan vooral ook hier:

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.