Review: Je fantastische elastische brein

De afgelopen tijd heb ik een aantal boeken gekocht voor mijn kindercoachpraktijk die ook heel geschikt zijn om in de klas te gebruiken. Het boek “je fantastische elastische brein” is er een van. In dit boek van Uitgever Bazalt gaat het op een begrijpelijke manier voor kinderen over de werking en groeikracht van het brein. 

De inhoud  

Van het begin tot het eind leer je allerlei feitjes over de werking van je hersenen. Een uil en een muis nemen je mee op reis. 

De eerste vraag die gesteld wordt is: “wat doet je brein eigenlijk?”. Eerst geven ze daar een vrij algemeen antwoord op, maar al snel gaan ze in dit prentenboek op een begrijpelijke manier de diepte in. Zo leggen ze uit welke onderdelen het brein allemaal heeft: Cerebrum, Prefrontale cortex, Amydala, Cerebellum en Hippocampus en welke taak deze onderdelen hebben. Alles vergezelt van heldere tekeningen. 

Verderop in het boek legt de schrijfster ook uit wat jij zelf kunt doen om je brein sterker te maken door nieuwe dingen te leren. Ze gaat hier uit van de growth mindset. 

Op de laatste bladzijden wordt nog kort even alle informatie samengevat. 

Growth mindset versus Fixed mindset

Growth mindset gaat ervan uit dat je kunt groeien en dat je je brein kunt trainen om sterker te worden. Je intelligentie kan groter worden.  Fixed mindset gaat ervan uit dat je intelligentie vast staat en dat je er geen invloed op kunt uitoefenen.

Als we willen dat onze leerlingen intrinsiek gemotiveerd zijn om nieuwe dingen te leren, is het belangrijk dat zij begrijpen dat je hersenen constant in ontwikkeling zijn en dat je daar zelf invloed op hebt: een growth mindset.

Mensen met een growth mindset hebben de overtuiging dat je capaciteiten kunt ontwikkelen (Murphy, 2008). Iedereen ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Toch is iedereen, met de juiste begeleiding en overtuiging, in staat zijn of haar capaciteiten te vergroten. Hierbij hoort ook dat falen vooral betekent dat je enkel meer moet oefenen: probeer het maximale uit jezelf te halen (Masters, 2013). Iemand met een growth mindset is dan ook in staat om te leren van feedback c.q. kritiek. 

De illustraties

De illustraties in het boek hebben een absolute meerwaarde voor het boek. Ze helpen je de lastige woorden te begrijpen en er zitten veel leuke getekende grapjes bij.  

Mijn mening

Ik vind het een superleuk informatief prentenboek. Op een hele vrolijke, humoristische en praktische manier leren kinderen veel over hun eigen brein. Pluspunt van dit informatieve prentenboek is, dat het niet alleen feitelijke informatie geeft over hoe het brein precies in elkaar zit. Er wordt net zo veel aandacht besteed aan voorbeelden uit de praktijk, zodat het heel beeldend is voor de kinderen. 

Als leerkracht  vind ik het tweede stuk van het boek erg goed. Door uit te leggen hoe je brein sterker kan worden en hoe je het kunt trainen, worden de kinderen die het lezen persoonlijk aangesproken op hun verantwoordelijkheid die ze hebben met betrekking tot leren. Ze krijgen inzicht in het feit dat bepaalde spannende dingen, of de dingen die ze niet zo leuk vinden, wel belangrijk zijn voor het brein, dus hun eigen ontwikkeling.

Ik denk dat dit een boek is dat in geen enkele schoolbibliotheek mag ontbreken. Je zou het eventueel klassikaal kunnen voorlezen, maar het is nog veel leuker voor kinderen om zelf op ontdekkingstocht te gaan. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.