Mijn favoriete kamp spellen

Kamp spellen… ook afgelopen schooljaar had ik er alweer een aantal in mijn hoofd, alleen ging het schoolkamp toen niet door vanwege Corona. Ondanks dat het schoolkamp niet doorging hebben we er toch een heel leuk einde van gemaakt hoor. In dit blog heb ik een aantal van mijn favoriete kamp spellen voor je verzameld. Ik heb ze niet zelf bedacht, maar in de loop der jaren heb ik ze gevonden op internet of geleerd van collega’s. 

Havenspel 

Dit spel heb ik van een collega geleerd en stamt uit de tijd dat ik op een heel klein schooltje werkte en we 1x per 2 jaar met een of meerdere andere scholen samen op kamp gingen, omdat het anders niet te betalen was. Wat ik wel geleerd heb is dat je dit spel niet op de vrijdagmorgen moet spelen als alle kinderen al kapot zijn, want dan vinden ze het echt geen leuk spel. Het allerleukste moment blijft voor mij toch de eerste avond zo rond een uur of 10. 

Verdeel de kinderen over 4 groepen. Elke groep is een smokkelaarsbende. De smokkelaars dienen zoveel mogelijk complete en geldige spelkaarten te verzamelen met hun groep. Elke groep heeft een bepaalde kleur. In elk groepje wordt 1 kind als havenpolitie aangewezen. Hij/zij draagt een partijlintje. Deze rol kan gedurende de duur van het spel wisselen. Dit kan onderling geregeld worden. Op de spelkaart staan de namen van de havens waar de smokkelaars heen moeten. Zij dienen hun havens aan te doen in de volgorde zoals beschreven staat. Voor dit spel zijn 5 begeleiders nodig: 4 havens en een havenmeester.

Voorbeeld: groepje A heeft als volgorde van de havens: Rotterdam – Shanghai – Hongkong – New York. Alle leerlingen van groepje A, behalve de leerling die havenpolitie is, krijgen een kaartje. Eerst moeten ze achterhalen welke begeleider welke haven is en dan moeten ze op volgorde van hun kaartje handtekeningen gaan verzamelen. Als de kaart vol is gaan ze naar de havenmeester. Daar leveren ze het kaartje in en krijgen ze een nieuw kaartje. De leerling van groepje A die havenpolitie is, probeert leerlingen uit andere groepjes te tikken. Lukt dit, dan geeft hij een scheur in het kaartje van die leerling. Deze heeft dan een ongeldige kaart en moet bij de havenmeester een nieuw kaartje halen. 

Materialen:

  • 4 verschillende kleuren lintjes
  • Kaartjes in verschillende kleuren passend bij de lintjes
  • Pennen
Levend stratego:

Een ander kampspel waar kinderen geen genoeg van kunnen krijgen is levend stratego. Elk team heeft z’n eigen speelveld waar een vlag verstopt moet worden. Minimaal 1 en maximaal 2 meter boven de grond. Als vlag kun je een theedoek gebruiken. Doel van het spel is om de vlag van de tegenpartij te stelen en naar je eigen terrein te brengen. Er wordt niet om de vlag gevochten, de enige manier om de vlag terug te veroveren is via het tikken.

Elke speler krijgt willekeurig een kaartje van één van de spelleiding, op het kaartje staat de rang, zie hieronder. Als een speler een andere speler tikt, moeten ze beide elkaars rang laten zien. De hoogste en sterkste wint en krijgt het kaartje van de verliezer. Die moet dus weer terug naar z’n speelveld om bij de spelleiding een nieuw kaartje te halen. Bij gelijke rangen gebeurt er niets en kunnen ze weer verder op jacht. Ook wordt hierbij soms gekozen om de kaartjes om te ruilen en de spelers een nieuw kaartje te laten halen bij de spelleiding. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Zo is er de bom, de bom kan alle andere “personen” verslaan, met uitzondering van de mineur. De mineur is in staat om de bom onschadelijk te maken en kan dus zijn kaartje afpakken. Ook de spion is een uitzondering, deze staat het laagste in de rangorde, en kan dus door iedereen getikt worden, behalve de maarschalk. De spion is in staat om de maarschalk uit te schakelen.

Materialen:

  • Levend stratego kaartjes
  • 2 vlaggen

Op internet kun je heel veel verschillende soorten kaartjes vinden voor dit kamp spel. 

Levend Bingo

Een van mijn favoriete kampspellen is levend Bingo. Vooral als het een heel gek voorwerp is (slaapzak of een haar) dan heb ik de grootste lol. De kinderen zijn altijd bloedfanatiek en liggen net als ik in een deuk. Verdeel de deelnemers in groepjes van 4 of 5 personen. Iedere groep heeft een mega bingokaart met daarop 16 getallen tussen de 0 en de 90. De spelleider gaat nu getallen noemen, met daarbij een voorwerp. Bijvoorbeeld ’12, lepel’. Als de groep dit nummer op hun kaart heeft, moet een van de spelers nu als een gek een lepel gaan halen en die op nummer 12 van hun kaart leggen. De spelleider gaat gewoon door met het opnoemen van nummers, zodat iedereen van de groep onderweg is om spullen op te halen.

Materialen:

  • Grote bingokaarten op A1 formaat
  • Controlelijst
  • Bingomolen 

Een aantal jaren geleden heb ik hiervoor speciaal een kleine bingomolen gekocht. Deze is nog steeds bij bol.com te koop. 

Water vuur spons:

Maak ter voorbereiding een aantal briefjes, bijvoorbeeld 30 briefjes met de tekst “spons”, 30 met “vuur” en 30 met “water”. Hoeveel briefjes je precies maakt, hangt af van de grootte van de groep en van hoe lang je het spel wilt laten duren. Verder heb je één post nodig waar kinderen en willekeurig nieuw kaartje kunnen halen.

Als het spel begint, krijgen de kinderen allemaal 1 briefje en kijken wat ze zijn. Dan gaan ze rennen en elkaar tikken. Ze laten elkaar hun kaartje zien… en kijken zo wie er heeft gewonnen. Er geldt hierbij:

  • spons verslaat water (een spons zuigt water op)
  • water verslaat vuur (water blust vuur)
  • vuur verslaat spons (vuur verbrandt spons)

Wie verliest, geeft zijn eigen briefje aan degene die wint, en haalt een nieuw briefje bij de leiding. Bij gelijke kaartjes is er geen winnaar. Als alle briefjes op zijn is het spel afgelopen. Wie er dan de meeste kaartjes heeft, heeft gewonnen.

Materialen:

  • kaartjes water, vuur, spons. 
Levend Mastermind

Van elk groepje mogen er steeds 2 kinderen het bos in. Geef hun een blaadje met 10 x 4 open rondjes om in te kleuren. Overal in het bos zijn stiften verstopt van verschillende kleuren, van tevoren zijn er door de spelleiding kleurcodes gemaakt en elke code heeft zijn eigen nummer om het voor de spelleiding makkelijk te maken. Als de spelers terugkomen met een door hun gekozen kleurcode is het voor de spelleiding zaak om een rondje te zetten om degene die op de juiste plek staan, en een kruisje te zetten voor de kleuren die op de verkeerde plek staan, dit wel te doen met een kleur die niet in het spel zit bijv. zwart, met de kleuren die niet in de code zitten hoeft niets te gebeuren. Dit gaat net zolang door totdat ze de kleurcode goed hebben. Daarna krijgen ze de volgende code. Welk groepje heeft op het einde de meeste codes goed?

Materialen:

  • viltstiften 
  • blaadjes met rondjes voor kleurcodes 

De kamp spellen vind ik altijd ontzettend leuk om te doen en zo lang er een leuke club collega’s of andere vrijwilligers mee zijn is kamp altijd een feestje. Alleen die nachten… Het lijkt wel of ik daar elk jaar minder goed mee om kan gaan. Ik houd toch echt wel van mijn rust tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends….

Wat zijn jouw favoriete kamp spellen?

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.