Review: mijn vader woont in het tuinhuis – Jacques Vriens

mijn vader woont in het tuinhuis

In mijn vader woont in het tuinhuis volgen we de tweeling Lara en Joeri. De vader van Lara en Joeri roept onverwacht tijdens het zondagse toetje: ‘We gaan scheiden.’ De tweeling reageert heel verschillend. Lara probeert het te begrijpend, maar Joeri is woedend. Om de beurt vertellen ze over hun onzekerheid, verdriet, boosheid en angst. Ze willen niet kiezen, maar waar gaan ze straks wonen? Hoe moet het dan met hun verjaardag? En wie krijgt de poes?

De scheiding lijkt steeds meer een vechtscheiding te worden, al doet iedereen zijn best dat te voorkomen. De emoties lopen hoog op, ook tussen Joeri en Lara. Hun thuis is hun thuis niet meer. Gelukkig hebben ze allebei veel gevoel voor humor en als het erop aankomt, helpen tweelingen elkaar altijd. Op school mogen ze alles even vergeten. Ze zitten in groep 8 en dat is een bijzonder jaar. Maar als het echt helemaal uit de hand loopt, nemen Joeri en Lara het heft in eigen handen – en hoe!

 

“Het voelde net alsof er een grote onweersbui dichterbij kwam.”

mijn vader woont in het tuinhuis
Het boek 

“Mijn vader woont in het tuinhuis” is geschreven door Jacques Vriens gaat over familie, vreugde, verdriet en voor jezelf opkomen. Achterin het boek kun je lezen dat Jacques Vriens dit boek al heel lang wilde schrijven. Toen hij zelf kind was, zijn zijn ouders gescheiden. Ook als meester kreeg hij regelmatig te maken met leerlingen waarvan de ouders in scheiding lagen of gingen scheiden. Hij vindt het belangrijk dat kinderen voor zichzelf durven op te komen en hoopt dat dit boek daarbij kan helpen. Hij heeft voor dit boek dan ook met heel veel mensen gesprekken gevoerd. Denk aan kinderen, ouders, mediators en advocaten.  

Mijn mening

Ondanks dat het boek “mijn vader woont in het tuinhuis” over een heftig onderwerp gaat, vond ik het toch een mooi boek om te lezen. De hoofdstukken werden afwisselend vanuit het standpunt van Lara en Joeri geschreven en je voelde vaak hun emoties, hun machteloosheid omdat ze hun ouders zo zagen worstelen met zichzelf, elkaar en de scheiding. Het boek liet ook haarfijn zien hoe dun de scheidslijn is tussen een scheiding en een vechtscheiding. Ook met dit boek laat Jacques Vriens weer zien een meesterverteller te zijn. Het boek is interessant en boeiend voor heel veel kinderen en volwassenen of ze nu te maken hebben met een scheiding of niet. 

Hartelijk dank De leukste kinderboeken voor het toesturen van dit boek!

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.