Nieuwjaar bij de kleuters

nieuwjaar
[review geschreven door juf Dorien]

Happy New Year! En dan nu bij de kleuters… Nieuwjaar bij de kleuters… Voor het eerst in jaren mag ik werken op de eerste schooldag van het nieuwe jaar… Super leuk! Maar wat ga ik doen?

Vroeger in de bovenbouw

Als ik nog in de bovenbouw had gestaan wist ik het wel. Ik zou dan een gezellige nieuwjaarsreceptie organiseren inclusief rolletjes met slagroom en goede voornemens uitwisselen. Misschien zelfs wel allemaal één goed voornemen/mooie wens kiezen en deze in de klas ophangen zodat we elkaar kunnen helpen. Dat zou een spetterend begin kunnen zijn om zo nieuwjaar in de klas te vieren!

Nieuwjaar bij de kleuters?

Maar ja, ik zit nu bij de kleuters. Wat kun je daar nou mee? Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer mijn hoofd vastloopt. Kleuters. Nieuwjaarsreceptie. No way! En tegelijkertijd. Waarom ook niet.

Dus dat gaan we proberen

Na de vakantie wensen we elkaar natuurlijk als eerste een gelukkig nieuwjaar. Ik ga ervanuit dat veel kinderen dat bij binnenkomst al doen, waarschijnlijk zelfs met hun ouders. Normaal houden we inloop, maar na de vakantie niet. We starten gezellig in de kring. Waar glaasjes champagne klaarstaan. Alle glazen hebben natuurlijk zo’n heerlijk suikerrandje (glazen in ranja of sinaasappelsap dopen en daarna in een bakje net suiker). Alle kinderen krijgen een glaasje champagne (ranja dus) en we serveren rolletjes met slagroom. Ook ligt er een schaal kniepertjes/joskoeken klaar.

Kniepertjes

Kniepertjes zijn bijna hetzelfde als nieuwjaarsrolletjes, het ligt er net aan in welke provincie of welk gezin je ze bakt/eet. Wij noemden de uitgerolde wafels vroeger joskoeken (lekker op z’n Drents), maar de meeste mensen kennen de naam knieperjes. De kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes symboliseren het hele jaar. Het rolletje eet je in het begin van het nieuwe jaar, het jaar is nog opgerold want je weet nog niet wat er komen gaat. Het kniepertje eet je aan het einde van het jaar. Het jaar is uitgerold. Volgens traditie eet je op nieuwjaarsdag dus Nieuwjaars rolletjes. Ik liet vroeger op nieuwjaarsdag de rolletjes (uit de winkel) altijd staan, maar at me scheel in de versgebakken kniepertjes en joskoeken van oma. Fout, fout, hartstikke fout dus, maar wel super leuk om met de kinderen hierover te praten.

Proost op Nieuwjaar!

In de kring proosten we op het nieuwe jaar! Ik vind het belangrijk dat de kinderen leren om elkaar een hand te geven en elkaar aan te kijken. Dus we maken er een gezellig rondje handen schudden en aankijken van 😉 De kinderen mogen vertellen over hun nieuwe jaar. Hebben ze al leuke dingen gedaan in het nieuwe jaar, hebben ze misschien wel wensen voor het nieuwe jaar? Hoe heet dat eigenlijk, die wensen voor het nieuwe jaar? Wat zijn hun goede voornemens, wat zou je dus willen veranderen? Ik vind het leuk om dit in kleine groepjes te doen, bijv. groepjes van 3 waarin één iemand het kletsstokje heeft en mag vertellen. Omdat ik een echte ’tekenklas’ heb, gaan we de voornemens tekenen. Dan sjees ik door de klas rond en schrijf overal de beschrijving bij. Alle tekeningen komen in de klas te hangen zodat we af en toe met z’n allen kunnen kijken hoe hard we werken aan onze wensen voor het nieuwe jaar.

Drie Koningen

Op mijn school vieren we ook Driekoningen, dit is op 6 januari en valt dus nog in de kerstvakantie. De drie koningen kwamen twaalf dagen na kerstnacht aan en brachten geschenken voor de geboorte van Jezus. Op elke school waar je kerst viert kun je volgens mij ook Driekoningen vieren. Ik verstop drie snoepjes in de rolletjes met slagroom. De drie kinderen die deze snoepjes in hun rolletje vinden, zijn de drie koningen van onze klas. Deze drie koningen krijgen een kroon en een mantel en mogen daarna naar drie andere groepen op school om de rolletjes daar uit te delen. Op deze manier vieren we Driekoningen en hebben alle klassen op de eerste schooldag van het nieuwe jaar dus rolletjes. Zo kunnen we feestelijk het nieuwe jaar in! Een mooie start van het nieuwjaar in de klas!

En dit is het dan. Dit is dus mijn voornemen. Heb jij nog een voornemen voor het nieuwjaar in je klas? 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.