Review: Op zoek naar jou – Syl van Duyn

op zoek naar jou

“Op zoek naar jou” is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Op 25 augustus 1945, tien dagen na de capitulatie van Japan, loopt de vijftienjarige Neeltje het jappenkamp op Java uit. Haar moeder is overleden en ze weet niet waar haar vader is. Ze heeft hem al drie jaar niet gezien en besluit naar hem op zoek te gaan. Het is het begin van een zwerftocht die haar zelfs naar Australië zal brengen. Onderweg ontmoet ze Thimo, die ook op zoek is naar zijn familie en die wel eens de liefde van haar leven kan zijn.

Het boek

“Op zoek naar jou” gaat over Neeltje die met haar moeder en tante in een Jappenkamp zat. Daar is de moeder van Neeltje overleden. Samen met haar tante loopt ze weg uit het Jappenkamp op zoek naar de vader van Neeltje. Tijdens deze zoektocht ontmoet ze Thimo. Ze komen in Soerabaja terecht, maar als het daar niet meer veilig is reizen ze door naar Singapore. Daar vinden ze de vader van Neeltje terug. Helaas zijn ze van elkaar vervreemd en verloopt het contact moeizaam. De tante van Neeltje vertrekt naar Nederland en Neeltje wordt door haar vader naar Australië gestuurd. Net als ze daar helemaal gewend is, besluit haar vader weer anders. Dit zit Neeltje danig dwars. Het lukt haar niet op te boksen tegen haar vader. Ze besluit voor zichzelf te kiezen en haar eigen weg te vinden in het leven. 

Mijn mening

Ik vind dit boek mooi geschreven. Het gaat niet alleen over de zoektocht naar haar vader of over hoe het er vlak na de oorlog aan toe ging, maar je leeft ook mee met de zoektocht van Neeltje naar zichzelf. Naar haar gevoelens en naar wat zij belangrijk vindt. Je ziet Neeltje volwassen worden in het boek. Aan het begin van het boek vond ik Neeltje (eigenlijk heet ze Cornelia) ongeduldig en iemand die snel haar mening laat horen, maar gedurende het verhaal wordt ze volwassener en bedachtzamer. Ze kiest voor zichzelf. 

De schrijfster

Een paar jaar geleden raakte Syl van Duyn bevriend met Nora Valk. Door haar verhalen over Nederlands-Indië realiseerde Syl van Duyn dat ze heel weinig wist over de geschiedenis van Nederlands-Indië, terwijl Nederlands-Indië deel uitmaakt van wie wij zijn geworden. Nora inspireerde haar tot het schrijven van Op zoek naar jou.

Syl van Duyn is schrijver. Ze schreef vier jaar een column in de Margriet en publiceerde meerdere kinderboeken.

Is dit boek geschikt voor de basisschool?

Het boek “Op zoek naar jou” is geschikt voor 15 jaar en ouder, maar ik vind dat  ik eigenlijk in groep 8 wel elk jaar leerlingen heb gehad die dit boek zouden kunnen waarderen en zouden lezen. Ik vind het ook belangrijk dat ze in groep 8 leren dat het niet alleen in Europa oorlog was, maar ook daar en ik wil dat ze leren en nadenken over de politionele acties en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd na de Tweede Wereldoorlog. Daarom zou ik dit boek toch een plekje willen geven in de basisschool. Alhoewel ik eerlijk moet zeggen dat er niet heel veel staat over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.  

Hartelijk dank uitgeverij van Goor voor het toezenden van dit boek.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.