Opzetten van een schoolbibliotheek

opzetten van een schoolbibliotheek
[ Gastblog van juf Kelly ] 

Het opzetten van een schoolbibliotheek. Hoe doe je dat?Een aantal jaren geleden zijn wij op school gestart met een schoolbibliotheek. In deze blog wil ik jullie graag vertellen hoe wij dit aangepakt hebben.

Wat we hadden

Er was al jaren een klein hoekje in de school waar een verzameling – voornamelijk gedateerde – boeken stond. Dat werd toen de schoolbibliotheek genoemd. Er zat geen logische verdeling in, de boeken waren niet aantrekkelijk en vooral niet up-to-date. Aan de leeswerkgroep is toen gevraagd om aan de slag te gaan om er een aantrekkelijke schoolbieb van te maken.

Aan de slag met het opzetten van een schoolbibliotheek

We kregen een fijne ruimte in de school met veel kastruimte en ruimte om boeken aan te prijzen. Dat was een goed begin en we konden aan de slag. De volgende stappen zijn toen ondernomen:

  1. We hebben, in samenwerking met de regionale bibliotheek, eerst alle boeken bekeken en eruit gehaald wat niet meer van deze tijd was.
  2. Er is in de klassen een oproepje aan de kinderen gedaan. Welke boeken lezen zij graag en wat zouden ze graag in de schoolbibliotheek willen hebben. Zo hadden we gelijk een grote lijst met boeken die aangeschaft konden worden.
  3. We moesten gaan bepalen hoe we de boeken aan de kinderen gingen presenteren. Op thema? Op AVI? Op leeftijd? Wij hebben uiteindelijk gekozen op thema. Kinderen mogen zelf de keuze hebben of ze soms een boek boven of onder hun niveau lezen. Soms is het namelijk gewoon lekker om een makkelijk boek te lezen, maar het is ook een uitdaging om eigenlijk een moeilijker boek te lezen. Voor de groepen 3/4 hebben we wel een aparte afdeling gemaakt, omdat het daar juist wel belangrijk is dat ze niet te moeilijke boeken pakken.
  4. We hebben een systeem aangeschaft, in samenwerking met de regionale bibliotheek, om het scannen van de boeken uit te kunnen voeren. Elk kind kreeg een eigen pasje waar ze boeken op konden lenen.
  5. We hadden flink budget gekregen, wat door onze MR ook nog eens werd verdubbeld. Dat geld was er zo doorheen, maar we hebben zo een goed begin kunnen maken voor de bieb.
  6. Vervolgens hebben we een winactie uitgezet om een goede naam te bedenken – de kinderen hebben fanatiek ingestuurd! Bij de officiële opening is de naam bekend gemaakt.

De wethouder is uitgenodigd en samen met de werkgroep en directie hebben we onze schoolbieb feestelijk geopend.

Wat is belangrijk voor ons geweest bij het opzetten van een schoolbibliotheek?

Allereerst een goede begeleiding van de regionale bibliotheek. Dankzij hun kennis hebben we een doordachte keuze kunnen maken in de indeling, maar ook in de aanschaf van boeken. Ten tweede is het budget een belangrijk onderdeel. Boeken kosten nou eenmaal een hoop geld.

In een volgende blog vertel ik over de manieren hoe wij de schoolbibliotheek up-to-date houden en hoe we de ouders ook betrekken.

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.