Review: leerdoelen en succescriteria

leerdoelen & succescriteria

Gedurende meer dan twintig jaar onderzoek heeft Shirley Clark ontdekt dat de sleutel tot doelgericht lesgeven en leren, ligt in het focussen op het leerproces in plaats van op het product of het eindresultaat. Leerdoelen en succescriteria nemen hierbij een essentiële plaats in.

De inhoud van leerdoelen & succescriteria:

  • Hoe je leerdoelen kunt formuleren, organiseren en plannen, en delen met leerlingen;
  • Hoe je succescriteria kunt opstellen die passen bij het betreffende leerdoel;
  • Hoe je deze doelen en succescriteria kunt aanpassen voor verschillende vakken. 

Het boek bestaat uit 5 verschillende delen en start in deel 1 met een stukje achtergrond. In deel 2 worden leerdoelen nader bekeken. Denk dan aan de voorbereiding van het leerproces en het delen van leerdoelen met de leerlingen. Deel 3 staat geheel in het teken van succescriteria. Vervolgens wordt er in deel 4 dieper ingegaan op de verschillen tussen de vakken en in het laatste deel vind je informatie over hoe je deze kennis kunt implementeren en tot een schoolbrede aanpak kunt komen. 

Procesgerichte succescriteria

In leerdoelen & succescriteria wordt stilgestaan bij het verschil tussen procesgerichte en productgerichte succescriteria. Procesgerichte succescriteria zijn een uitsplitsing van het leerdoel en zijn bedoeld om de leerlingen te helpen dat leerdoel te verwezenlijken. Aan de hand van deze criteria weten leerlingen wat ze in hun werk moeten opnemen. Productgerichte succescriteria herhalen vaak het leerdoel of de elementen ervan en komen van pas als je de leerlingen wilt laten zien wat het verwachte eindresultaat is, maar niet hoe ze daar moeten komen. Stel je nu toch voor dat jij als leerlingen niet weet hoe je daar moet komen. Dan zijn productgerichte succescriteria compleet waardeloos voor jou en je hebt dan veel meer aan procesgerichte succescriteria! Besteed dus ook altijd aandacht aan wat leerlingen moeten doen om een leerdoel te bereiken. 

 

Samen succescriteria opstellen

Als je met jouw leerlingen samen succescriteria wilt opstellen, kun je dit het best doen aan de hand van deze strategieen: 

  1. Analyseer uitstekende eindproducten; 
  2. Vergelijk met de klas een goed voorbeeld en een minder goed voorbeeld;
  3. Doe de stappen voor;
  4. Doe voor hoe het niet moet;
  5. Vind de fout;
  6. Gooi de succescriteria door elkaar;
  7. Afluisteren.

Mijn mening:

Ik had het geluk dat ik de proefversie van dit boek mocht lezen en dat mijn mening nu op de achterkant van dit geweldige boek staat! Leerdoelen & succescriteria is een ontzettend praktisch boek en de perfecte gids voor leerkrachten en schoolteams om aan de slag te gaan met deze onderwerpen, zodat leerlingen leren dat het proces belangrijker is dan het product. Als het proces niet goed verloopt, kan er geen goed product ontstaan. In dit boek leer je het belang van goede succescriteria en het stellen van de juiste leerdoelen. Ik ga deze (deels nieuwe) kennis zeker in mijn lessen verwerken!

Aantal sterren:
5/5

Hartelijk dank Bazalt voor het mogen proeflezen en dit boek! #affiliate 

Geef een reactie