‘Operatie Turtuga’ gaat over Thom en zijn buurmeisje Lin die op Texel de berging van een oud WIC-schip bezoeken, ontdekken ze in een scheepskist een oude kruik met een eeuwenoude schatkaart. Op de kaart is Bonaire te zien en ze krijgen Thoms vader zo ver om er samen naar toe te gaan. Thom en Lin duiken diep in de geschiedenis van het eiland om te achterhalen waar de schat gebleven kan zijn. Het spoor leidt naar de zoutslaven die onmenselijk hard moesten werken in de hete zoutpannen.
Maar er liggen meer kapers op de kust. Calo, de stugge zoon van de verhuurder van hun appartement, is vastbesloten om hun plannen te dwarsbomen. Wie kunnen Thom en Lin vertrouwen tijdens hun zoektocht? En zal het lukken de schat te vinden?
Het boek
In het begin is het even goed opletten. Het verhaal heeft eigenlijk 3 verhaallijnen. In het eerste hoofdstuk maak je kennis met Pier en Corneel. De mannen die de schat verstoppen. De tweede verhaallijn is die van Thom en Lin. ‘Operatie Turtuga’ begint voor Thom en Lin in Nederland. Thoms vader maakt documentaires. Dat is ook de reden dat ze op Texel zijn. Door zijn werk krijgen ze ook de kans om op Bonaire op onderzoek uit te gaan. In de derde verhaallijn maken we kennis met de zoutslaaf Chiku. Zijn verhaal is in een ander lettertype gedrukt en vertelt over de zware omstandigheden waarin de slaven moesten werken en leven. Tijdens het lezen van het boek, wordt het steeds duidelijker wat het verhaal van Chiku met het verhaal van Thom en Lin te maken heeft. Lukt het Thom en Lin de schat te vinden voordat anderen er in slagen?
Fedor de Beer
‘Operatie Turtuga’ is het derde kinderboek dat docent, onderzoeker en opvoedingsfilosoof Fedor de Beer uitbrengt. Het boek valt, evenals de vorige twee, onder het genre etnofictie. Onder het genre etnofictie vallen fictieve verhalen met cultuurechte personages in een authentieke context. Etnofictieve boeken hebben culturele diversiteit als thema en laten de lezer kennismaken met bewoners in andere gebieden. Hierdoor zijn deze boeken heel geschikt om met leerlingen te bespreken tijdens bijvoorbeeld Aardrijkskundelessen.
Fedor de Beer is begonnen als leerkracht basisonderwijs, na het afronden van de PABO. Hij heeft toen de studie Pedagogiek en Filosofie, ofwel opvoedingsfilosofie, aan de RU in Nijmegen gevolgd. Inmiddels werkt hij al 13 jaar binnen de Academie Educatie van de HAN. Als kind las hij veel en had hij al een voorkeur voor historische kinderboeken.
Mijn mening
Door de zoektocht van Thom en Lin naar de schat en de vele avonturen die ze beleven, is het boek heel spannend en moeilijk weg te leggen. Daarnaast is het boek ook nog eens heel leerzaam. Het leven van zoutslaven als Chiku kunnen wij ons niet voorstellen, maar het is toch echt zo geweest.
Dit boek mag zeker niet ontbreken in een groep 7 of 8. ‘Operatie Turtuga’ kun je goed gebruiken tijdens de geschiedenislessen over de WIC en de slavernij. Tijdens de lessen aardrijkskunde kun je het boek weer gebruiken als je het over Bonaire hebt.
Wist je trouwens dat er ook een informatief filmpje over zoutpannen is gemaakt? Want wat zijn dat nu eigenlijk? Hoe haal je daar dan zout uit?
Bonus: Bonaire-dossier
‘Operatie Turtuga’ bevat een speciaal Bonaire-dossier voor als je na het lezen van dit spannende verhaal meer wilt weten over Bonaire en haar bewoners. In dit dossier krijg je meer informatie over onder andere de geschiedenis van Bonaire en de natuur op Bonaire. Een mooie aanvulling op dit boek.
Hartelijk dank Uitgeverij van Goor voor het toesturen van dit boek!