Review: Spellingprof

spellingprof

SpellingProf (gebaseerd op decennialange ervaring) is geschreven door Silvia Linssen. Zij is logopedist, dylsexiespecialist en NT2-trainer. Twee sleutelconcepten zijn hieruit voortgekomen: de passende volgorde waarin en het moment waarop je spelling aanbiedt. Dit maakt deze methode geschikt voor élke leerling, ongeacht of er sprake is van dyslexie. Bij deze didactiek gaan spelling en lezen hand in hand. Hierdoor is het boekje ook zelfstandig te gebruiken, naast de aanwezige methode op school.  

Aantal sterren:
4/5

Spellingprof?

Ondanks het werken met een goede methode, inzet van EDI, extra oefenmomenten, variatie in soorten oefeningen en ga zo maar door scoren (sommige) leerlingen regelmatig een onvoldoende op het spellingdictee. Soms is er uitval op een enkele categorie, soms op meerdere categorieën. Hierdoor ging ik op zoek naar andere interventies en ik kwam uit bij dit boek. Het boek SpellingProf bestaat uit twee delen: 

  1. Achtergronden, opbouw en werkwijze
  2. Behandelingsmateriaal, instructies en oefenvoorbeelden (opgesplitst in luisterwoorden, regelwoorden, weetwoorden en werkwoorden)

De inhoud van het boek

SpellingProf bestaat dus uit twee delen. Het eerste deel waarin staat wat je mag verwachten van het boek, spelling bij andere vakken, spelling in combinatie met lezen en als laatste de algemene instructies voor spellingdidactiek. 
Het boek draait vooral om het (praktische) tweede deel. Hierin komen spellingonderdelen aan bod waar eerst een algemene instructie bij hoort en daarnaast een stappenplan. Ook worden er makkelijke en moeilijke voorbeeldwoorden gegeven om mee te oefenen. Laten we eens naar de weetwoorden kijken. Weetwoorden worden ook wel inprentwoorden genoemd. Eerst volgt er een stukje uitleg waarom deze woorden lastig zijn voor mensen met dyslexie. Vervolgens volgt er een instructie stappenplan voor het aanbieden van deze woorden. Daarna vindt er een opsplitsing plaats: weetwoorden met ei/au/th-/wr-/-b. Hierbij worden steeds de meest voorkomende woorden genoemd.  
" Gelijke spellingkansen voor elke leerling" Linssen, S. (2024). SpellingProf. Acco learn.

Mijn mening

Ik vind SpellingProf een interessant en nuttig boekje voor op school. Bruikbaar in de RT, maar ook voor de leerkracht in de klas. Het boekje zet je aan het denken en ik vermoed dat elke leerkracht leert van dit boek. Lees voordat je naar het praktische tweede deel gaat, vooral de algemene instructies voor spellingdidactiek goed door.  Daar haal je al heel veel tips uit. 
In principe kan SpellingProf als een stappenplan naast of in plaats van de bestaande spellingmethode gebruikt worden, vooral als je los van de spellingmethode meer de integratie van de kerndoelen nastreeft en de spelling-leesrelatie zoekt met behulp van leesboeken en overige schoolboeken. Iets waar wij ons op aan het oriënteren zijn op school.

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Hartelijk dank Uitgeverij Acco voor het toezenden van dit bruikbare boek!

Deze blog bevat affiliatie links. het gebruik van de link kost je niets extra, maar helpt mij met de kosten voor deze site.

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.