#thuisonderwijs door Corona

Na twee dagen op school gewerkt te hebben om het thuisonderwijs voor mijn leerlingen voor te bereiden, is vandaag mijn eerste dag thuis met mijn twee kinderen.

Maandag en dinsdag op school

Met mijn duo heb ik doorgesproken wat we mee wilden geven aan werkboeken en kopieerbladen en wat ze online konden doen. Ook overlegden we hoe we de communicatie het beste konden laten verlopen. Tot op heden blijven alle berichten in Parro op ongelezen staan. Geen idee of ouders de berichten hebben gelezen, maar daar moet ik maar vanuit gaan. Ook via mail probeer ik zoveel mogelijk te communiceren met ouders en leerlingen. Dinsdag aan het eind van de ochtend mochten mijn leerlingen hun stapeltje werk ophalen.  

thuisonderwijs
thuisonderwijs
thuisonderwijs
Woensdag

Mijn eerste echte thuisdag dus. Om tien uur hadden mijn collega en ik een eerste meeting met de leerlingen (alleen deze ene keer waren we samen in de meeting). Van de 32 leerlingen lukte het inloggen bij 30 leerlingen. Best een mooi aantal. Ruim een kwartier voor tijd waren de eersten al online in de hangout. Ik werd met gejuich ontvangen, terwijl dat op school toch echt niet altijd zo is! Eerst hebben we wat gekletst over het thuisonderwijs. De leerlingen vonden het maar stom en wilden veel liever gewoon naar school. Alle leerlingen waren ook al braaf aan hun huiswerk begonnen en hadden al meerdere opdrachten af. Ze hadden nog wel veel vragen over de eindtoets, kamp en musical. Dan merk je dat je aan groep 8 lesgeeft. De laatste twee zijn voor hen toch echt wel de hoogtepunten van het schooljaar.

Geen eindtoets voor groep 8

In het nieuws hebben we inmiddels kunnen lezen dat de leerlingen in groep 8 dit jaar geen eindtoets maken. Aan de ene kant snap ik het wel, maar sommige leerlingen maken sinds december een behoorlijke groei door en hoopten zo door hun inzet en groei nog een half niveautje omhoog te gaan. Voor hen baal ik dat ze de kans niet krijgen om hun groei nu al te laten zien. Ik weet zeker dat ze hun groei op het VO laten zien.

Ondertussen thuis

Ondertussen moesten mijn eigen kinderen ook aan de slag en de concentratie vinden viel nog niet mee. De oudste (groep 7) had ook best wat meer op gekregen dan de jongste (groep 6). Gelukkig vindt de jongste het leuk om extra werk van mama te krijgen, dus ook zij was heerlijk bezig. Door mijn eigen kinderen merkte ik dat het thuisonderwijs voor kinderen nog niet zo eenvoudig is. Wat bedoelt juf? Waar kan ik dat vinden? Moet dit vandaag? Heb ik ook nog extra opdrachten? Hoe moet dat dan? Petje af voor al die ouders die nu ineens hulpmeester of -juf zijn. Ik ben benieuwd of er in de toekomst meer animo zal zijn om als zij-instromer aan de slag te gaan.

Rust, reinheid en regelmaat

Voor thuis had ik ook een planning gemaakt. Na een dag hebben we deze deels alweer losgelaten. Ik wil mijn kind niet verplichten nu creatief aan de slag te moeten terwijl de zon schijnt en hij/zij liever naar buiten gaat. Die flexibiliteit gun ik mijn kinderen. Wel waak ik ervoor dat al het huiswerk voor die dag gedaan is en dat er een goede afwisseling is tussen inspanning en ontspanning. Het enige wat me wel opvalt is dat ze om de haverklap zeuren dat ze zin in iets hebben…

Online sites:

www.redactiesommen.nl 

www.jufmelis.nl 

www.juf-milou.nl

www.tempotoets.nl 

luisterbieb

Wat kun je verder nog doen?
  • lekker bewegen 
  • veel lezen 
  • tekenen (youtube staat vol met filmpjes die je stap voor stap leren tekenen)
  • spelletjes spelen 
  • puzzelen 

Tags: No tags

Laat een reactie achter

Je e-mail adres zal niet gepubliceerd worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd.