Werkwoorden joggen in de klas

werkwoorden

Werkwoorden kunnen voor leerlingen soms erg lastige, abstracte dingen zijn. Doordat veel leerlingen werkwoordspelling ontzettend lastig vinden was het voor ons een reden om in groep 7 en 8 een extra les (los van de methode) op het rooster te zetten. Gewoon om de leerlingen een extra oefenmoment in de week te geven. Dit moment valt op mijn werkdag en bijna altijd geef ik deze vorm middels een bewegend leren activiteit of maak ik een les in bijvoorbeeld Lumio of Blooket. Toen een collega uit de middenbouw tijdens een bordsessie enthousiast vertelde over tafeljoggen, wilde ik ook zoiets in groep 8 doen. Dat werd dus werkwoorden joggen.

Werkwoorden joggen

Voor mij is stap 1 bij het vervoegen van werkwoorden dat je ziet in welke tijd een zin staat. Soms is dat heel simpel, bijvoorbeeld als er in een zin “vorige week” staat. Soms is het ook best ingewikkeld. Zeker als we oefenen met het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord en het tegenwoordig deelwoord. Daarom vind ik werkwoorden joggen een mooie manier om leerlingen gericht te laten kijken naar de zin en zo leren ze de verschillende vormen sneller en beter herkennen. Door er dan ook nog een bewegend leren activiteit aan te koppelen, maak ik mijn leerlingen ook enthousiast en voelt het voor hen bijna niet als leren. Daarnaast krijgen ze meer energie en maken we plezier met elkaar. Dat laatste is voor mij ook een belangrijk reden om niet de hele dag op papier of op de Chromebook te werken.

Uitgewerkt voorbeeld werkwoorden joggen

Door op de groene knop hierboven te klikken kom je bij een google presentatie die ik voor groep 8 gemaakt heb. In deze activiteit komen 5 verschillende  vormen aan bod: tegenwoordige tijd, verleden tijd, voltooid deelwoord, bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord en het tegenwoordig deelwoord. De presentatie staat zo ingesteld dat elke 5 seconden er een volgende dia verschijnt. Als je een kopie van de presentatie maakt, kun je deze eventueel aanpassen aan jouw wensen. Op dia 2 lees je welke bewegingen ik bedacht heb. Wellicht handig om deze op je whiteboard te noteren als ondersteuning. 

Bewegend leren en werkwoordspelling 

Naast het werkwoorden joggen vind je op mijn website nog meerdere opties om bewegend leren en werkwoordspelling te combineren. Zo is er een estafette, een werkwoordenspeurtocht en een loopspel op mijn site te downloaden om extra te oefenen. Toch liever een werkblad? Geen enkel probleem! Wat dacht je van Zeeslag of een woordzoeker? Klik op  de groene knop hieronder en bekijk de mogelijkheden. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.