Elke week zoek ik materialen voor op de weektaak in mijn groep 8. Materialen die passen bij de doelen waar we op dit moment aan werken. Een van die doelen is werkwoordspelling. Ze blijven het lastig vinden. De tegenwoordige tijd en het voltooid deelwoord gaat goed, maar de verleden tijd blijft lastig.
Waarom werkwoordspelling?
Zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs is er veel aandacht voor werkwoordspelling. Fouten in de werkwoordspelling worden je als schrijver vaak zwaar aangerekend. Op de basisschool leren kinderen dat het nodig is om de hele zin te bekijken om werkwoorden goed te kunnen spellen. De grammaticale functie van het werkwoord bepaalt immers hoe er gespeld moet worden. Daarnaast moeten kinderen kunnen bepalen wat de persoon, tijd en het getal van de werkwoordsvorm is. Voldoende tijd voor werkwoordspelling op het rooster is dus belangrijk.
Hoe zit dat op het voortgezet onderwijs?
Sinds enige jaren is ook voor het voortgezet onderwijs wettelijk vastgelegd welke eisen gesteld worden op het gebied van werkwoordspelling aan het einde van de onderbouw (niveau 2F), aan het einde van havo en mbo 4 (niveau 3F) en aan het einde van vwo (niveau 4F) (Expertgroep Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen, 2008). Op de meeste middelbare scholen nemen werkwoordspelling en grammatica dan ook een belangrijke plaats in binnen het curriculum van het vak Nederlands.
Hoe doen leerlingen dat dan in een ideale wereld?
Het zou het allermooist zijn als leerlingen eerst een juiste grammaticale analyse maken en vervolgens de bijbehorende regels op de goede manier toepassen. De vraag is echter of ze dit al kunnen. Bij werkwoorden die vaak gebruikt worden, gaat dit een stuk soepeler en beter dan bij werkwoorden die leerlingen niet zo vaak tegenkomen in de lessen. Daarnaast maken de vele uitzonderingen het voor leerlingen die een minder sterk ontwikkeld mentaal woordenboek hebben lastiger. Vooral werkwoorden met het voorvoegsel ge- zorgen voor verwarring, omdat de aanwezigheid van dit voorvoegsel normaal gesproken een aanwijzing vormt dat we te maken hebben met een voltooid deelwoord. Het blijft dus belangrijk om (het liefst dagelijks) klassikaal stil te staan bij enkele zinnen werkwoordspelling. Naast het maken van voldoende vervoegingskilometers.
Download woordzoeker werkwoordspelling
Maak eerst het werkblad en zoek daarna de antwoorden op in de woordzoeker.