ADHD en huiswerk

ADHD en huiswerk

ADHD en huiswerk… niet altijd een gelukkige combinatie. Soms kun je gerust stellen dat ze een verhouding hebben als water en vuur. Een haat liefde verhouding. Alhoewel veel leerlingen zullen zeggen dat ze huiswerk maken en leren haten of als ze iets minder stellig in hun uitspraken zijn dat ze er in ieder geval niet van houden. Helaas is huiswerk toch iets dat bij de meeste scholen een wekelijks terugkerend begrip is. Er onderuit komen doe je dan ook niet. Maar wat kun jij als leerkracht nu doen om jouw leerlingen (en specifiek die met ADHD) te helpen met de organisatie van hun huiswerk? Ik verzamelde een aantal tips!

Schrijftijd

Voor leerlingen met ADHD is het belangrijk dat ze de tijd krijgen om de juiste datum in hun agenda op te kunnen zoeken en het huiswerk te noteren. Je kunt het best de huiswerkopdrachten op het bord schrijven en ze hardop voorlezen om de informatie kracht bij te zetten. Leerlingen die moeite hebben met hun aandacht of die een taalachterstand hebben, hebben vaak moeite om het huiswerk over te schrijven. Je kunt alle leerlingen dan ook een geprint opdrachtenblad mee naar huis geven. 

Studiemaatje

Koppel een leerling die moeite heeft met het noteren en maken van huiswerk aan een studiemaatje. Ze kunnen elkaars agenda en opdrachtenboekjes controleren en ervoor zorgen dat alles klopt en op de juiste plaats staat. Aan het eind van de dag kunnen ze elkaar ook helpen met het inpakken van de agenda’s en andere materialen die mee naar huis moeten. 

Controleblad

Geef je leerlingen een controleblad voor in hun agenda of hun map. Zo kunnen ze thuis zien wat er op welke dag mee naar school moet. Desnoods laat je hen een handtekening aan hun ouders vragen als controlemiddel dat ze alles in hun tas hebben gestopt voor de volgende dag. 

Minder huiswerk 

Kinderen met ADHD werken langzaam en kunnen makkelijk gefrustreerd raken. Probeer hun werklast te verminderen door bijvoorbeeld maar de helft van het maakwerk te laten maken. Op deze manier kan de leerling laten zien wat hij heeft geleerd zonder te hard te worden gepusht.

Betrek ouders bij het huiswerk van hun kind 

Ouders vinden het vaak lastig hoe ze hun kind goed kunnen begeleiden met het huiswerk. Dit geld zeker ook voor ouders van kinderen met ADHD. Zo zullen zij erop moeten toezien dat hun kind zijn tas goed inpakt en dat deze op een logische plek klaar staat (bv. bij de voor- of achterdeur).  Daarnaast werkt een vaste thuiswerkplek en een werkschema met voldoende pauzemomenten natuurlijk veel beter. Veel kinderen met ADHD vinden het gewoon ontzettend lastig om te beginnen. Zij hebben er baat bij als je als ouder de eerste 5 minuten naast hen zit en hen helpt met starten. 

Leerlingen met ADD of ADHD hebben over het algemeen meer moeite met hun executieve functies. De ontwikkeling hiervan blijft achter. 
Wil jij graag jouw kennis over executieve functies vergroten, zodat je deze leerlingen beter kunt ondersteunen?
Volg dan deze uitgebreide e-learning!

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.