Bij mij thuis ~ aankleding van de klas

bij mij thuis

Ik houd van een ordelijk en  overzichtelijk klaslokaal. Een ruimte waarin leerlingen goed kunnen werken, zonder dat ze struikelen over de rommel en zonder dat ze door allerlei zaken worden afgeleid. Wel vind ik dat mijn klaslokaal sfeer moet uitstralen. Dat doe ik niet overdreven, maar ik wil wel altijd duidelijk maken met welk thema we bezig zijn. Ook bij het thema “Bij mij thuis” van de Kinderboekenweek zorg ik voor een passende aankleding. 

Tekenopdracht “bij mij thuis”

Een van de opdrachten die ik in mijn hoofd heb, is een tekenles. Ik wil samen met mijn leerlingen een gigantisch huis gaan tekenen. Mijn leerlingen krijgen allemaal een kamer in dit huis. Ze gaan zichzelf in die kamer tekenen terwijl ze een boek aan het lezen zijn. Hoe de inrichting van de kamer is, mogen ze zelf weten. Zo krijgen we een megahuis van onze klas. De ene leerling zal wellicht proberen zijn eigen slaapkamer na te tekenen en weer een andere leerling zal een fantasiekamer of een andere ruimte in huis tekenen. Het verbindende element is dat alle personen hun lievelingsboek aan het lezen zijn. Wil je liever met je klas een echt huis bouwen, dan kan dat heel goed van schoenendozen. Een beetje zoals het muizenhuis project van een aantal jaren geleden. 

Vlaggenlijn 

Elk jaar maak ik een vlaggenlijn die je kunt downloaden en vervolgens kunt ophangen in de klas of in de gang. Ook dit jaar heb ik weer een vlaggenlijn gemaakt. Dit jaar heb ik er ook lege vlaggetjes bij gedaan, zodat je leerlingen zichzelf kunt laten tekenen. Ze tekenen zichzelf dan met een boek in hun eigen huis. Misschien wel in bed of op de bank of wie weet hebben ze een boomhut in de tuin. Als de tekeningen maar passen bij het thema “Bij mij thuis”.

Vlaggetjeslijn Kinderboekenweek

Tekst: Kinderboekenweek 2023 bij mij thuis!

Onze leesfavorietjes

Laat leerlingen de kaft van hun lievelingsboek opzoeken en printen. Maak een stuk muur beschikbaar en hang daar alle boekcovers op. Geef leerlingen een wit stukje papier en laat ze daarop hun naam schrijven met daarbij een aanbeveling om dat boek te gaan lezen. Plak deze papiertjes op de boekcovers, zo kunnen kinderen zich laten inspireren door hun klasgenoten. Dit mogen alle boeken zijn en hoeft natuurlijk niet te passen in het thema “Bij mij thuis”.

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.