Complimenten geven

Complimenten geven, hoe vaak doe jij dat? Ik betrapte mezelf erop dat ik dit nog wel meer kan doen. Daardoor probeer ik hier meer bewust mee bezig te zijn.

Wat is een compliment geven?

Complimenten zijn een positieve vorm van feedback. Een welgemeende knuffel, een warme douche of zeg maar een schouderklopje in de vorm van woorden. Oprecht, persoonlijk en gemeend.

Het complimentje kan betrekking hebben op bepaalde kwaliteiten, een werkprestatie, gedrag, houding enzovoort. Door je waardering uit te spreken laat je zien aandacht te hebben voor wat een ander doet en dat je erbij betrokken bent. Daarbij is het goed regelmatig stil te staan bij de positieve dingen, omdat het vaak de negatieve zaken zijn die mensen onthouden.

Complimentjes geven, hoe doe je dat?
  • Deel alleen een schouderklopje uit als je het ook echt meent en de persoon in kwestie het echt verdient. Immers, anderen hebben het snel genoeg door als je het niet oprecht meent.
  • Giet je complimenten bij voorkeur in de ik-vorm. Dat maakt het wel zo persoonlijk én formuleer wat je wilt zeggen positief.
  • Neem vervolgens de tijd om een compliment te geven en doe het met een blij gezicht plus enthousiasme in je stem. Ondersteun het eventueel met handgebaren. Dan straal je oprechte waardering uit.
  • Wees specifiek als je een compliment geeft. Onderbouw het eventueel met een voorbeeld. Dan weet de ander direct waarom je zo positief bent. Zeg dus niet: “Goed gedaan Jan”. Zeg liever: “Jan, ik heb met veel plezier geluisterd hoe jij je buurman die lastige som uitlegde.”
Een compliment geven is effectief omdat:
  • Een compliment een kind helpt een positief zelfbeeld te krijgen en zelfvertrouwen geeft
  • Een compliment gewenst gedrag motiveert
  • Een compliment een kind leert dat het met gewenst gedrag positieve aandacht kan krijgen
  • Een compliment zorgt voor een betere sfeer in de klas
  • Een compliment helpt leerkrachten en leerlingen zicht te richten op het positieve gedrag
Klassengesprek over complimenten geven

Heb jij al eens een klassengesprek gevoerd over wat complimenten zijn en hoe kinderen denken en vinden dat complimenten gegeven worden? Want laten we eerlijk zijn, niet alleen ik doe er goed aan om complimenten te geven. Het is ook heel waardevol dat kinderen elkaar complimenten geven. Vragen die je kunt stellen zijn: wat is een compliment? Hoe voelt het om een compliment te geven? Waarover kun je een compliment geven?

Werkvormen


Op internet vind je heel veel werkvormen, zoals het zonnetje van de week, een complimentendoosje, een complimentensleutel in het laatje en die persoon geeft dan de hele dag complimenten en nog veel meer. Tijdens het voeren van kindgesprekken laat ik kinderen vaak een kaartje pakken met een kwaliteit die bij hen past. Daar voeren we dan de mooiste gesprekken over.

Download hier mijn complimentenkaartjes.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *