Drie op een rij: vermenigvuldigen

drie op een rij

“Drie op een rij” is een populair kinderspel dat bekend staat onder verschillende namen, zoals “Tic-Tac-Toe” in Engels of “Boter, Kaas en Eieren” in het Nederlands. Het spel wordt gespeeld op een rooster van 3×3 vakjes. Spelers gebruiken afwisselend hun symbool (meestal “X” of “O”) om een leeg vakje in te vullen. Het doel is om drie van je eigen symbolen op een rij te krijgen, horizontaal, verticaal of diagonaal, voordat je tegenstander dat doet. Het spel eindigt in een gelijkspel als het bord vol is en geen van de spelers erin slaagt om drie op een rij te krijgen. 

Drie op een rij als leeractiviteit 

Je kunt het spel ook inzetten als motivator om te leren. Hoe? Dat leg ik je uit! Met het download onderaan deze blog laat je leerlingen oefenen met het vermenigvuldigen. Zelf zou ik de werkbladen meerdere keren willen gebruiken en heb ik ervoor gekozen om met fiches te werken in plaats van met potlood of stift. Elke leerling heeft dus zijn eigen kleur fiche. Beide leerlingen gooien met een dobbelsteen. De leerling met het hoogst aantal gegooide ogen mag beginnen. De leerling rekent een som uit. Is deze goed, dan mag er een fiche opgelegd worden. Daarna is de andere leerling. Leerlingen proberen op deze manier zo snel mogelijk drie op een rij te krijgen.  Terwijl ze proberen de andere leerling te slim af te zijn, oefenen ze met het vermenigvuldigen. Je kunt trouwens zelf bepalen of leerlingen dit uit het hoofd of met een kladpapier mogen doen. 

Meerdere niveaus

Hieronder vind je in de download  6 verschillende werkbladen. De werkbladen zijn verdeeld in 3 niveaus. Het makkelijkste niveau zijn de tafels 1 tot en met 10. Niveau 2 is van het niveau van de foto van hierboven, dus 8 x 41. Het derde niveau gaat over het vermenigvuldigen met kommagetallen. Denk aan sommen als 2,4 x 0,6. Zo kun je op meerdere niveaus 3 op een rij spelen.

3 op een rij

6 werkbladen om op verschillende niveaus het vermenigvuldigen te oefenen. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.