Exit tickets gebruiken in de klas

Wil jij aan de slag met exit tickets in de klas? In mijn klas maak ik dagelijks gebruik van exit tickets. Ik vind het een prettige manier van werken. Lees verder wat het zijn, hoe ik ze inzet en waarvoor ik ze inzet.

Exit tickets zijn een prachtige tijdbesparende activiteit die je bij alle vakken kunt gebruiken.

Wat zijn exit tickets?

Exit tickets (ook wel afzwaaiers of afsluiters genoemd) zijn geschreven reacties van leerlingen op vragen die leerkrachten stellen aan het eind van de les of aan het eind van de schooldag. Deze exit tickets zijn een snelle, informele beoordeling en geven ons leerkrachten de mogelijkheid om snel te controleren of leerlingen de les of de leerstof hebben begrepen. 

Wat is het doel van exit tickets?

  • Als leerkracht weet je op deze manier hoe goed je leerlingen een onderwerp of les hebben begrepen.
  • Het helpt leerlingen te reflecteren op wat ze hebben geleerd.
  • Het geeft leerlingen de kans om te laten zien wat zij denken over nieuwe informatie (mening formuleren en geven).
  • Het leert de leerlingen om kritisch te denken.
Hoe je exit tickets kunt gebruiken

Ik heb er lang over nagedacht, maar volgens mij kun je exit tickets (zoals ik ze inzet) in 4 categorieën verdelen.

  1. Controle van begrip: door de leerlingen een vraag te stellen of een opdracht te geven in relatie tot het doel van je les, kun jij als leerkracht beoordelen of het doel gehaald is en wie er evt. nog een instructie moet krijgen.
  2. Reflecteren: je wilt je leerlingen laten reflecteren op de dag, op zichzelf (hoe vond je deze manier van instructie, hoe vond je jouw inzet).
  3. Kennis vergroten: exit tickets zijn ook een mogelijkheid voor jouw leerlingen om met jou te communiceren. Vraag ze eens wat ze nog meer willen leren of waar ze meer over uitgelegd willen krijgen. Ze weten heel goed wat ze willen hoor!
  4. Leerproces: vraag aan je leerlingen welk deel van de les ze lastig vonden, of ze nog vragen hebben over de lesstof van die dag of er iets was dat ze niet begrepen.

Exit tickets (of afzwaaiers in het Nederlands) voor in de klas zijn een mooie manier om te  achterhalen wat leerlingen hebben geleerd tijdens de les. Ze zijn ontworpen  voor een snelle controle en kosten niet meer dan 3 tot 5 minuten om in te vullen.

In mijn winkel vind je een document met 25 verschillende soorten exit tickets. 

Klik hier om naar dit product te gaan. 

Wil je vaker reflecteren met je leerlingen? Dan zijn deze reflectievragen misschien ook nog wel interessant!

Dit was de afronding van de les werkwoordspelling. Zoals je ziet, gebruik ik niet altijd een mooi papiertje als exit tickets. Een post-it of het wisbordje kan ook prima!

Maak jij vaak gebruik van exit tickets in de klas? Ik hoor graag wat jij ervan vindt!

Op mijn Pinterest pagina vind je trouwens een bord met exit tickets. 

Hier vind je nog een voorbeeld van exit tickets. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.