Herfstgedicht schrijven

herfstgedicht

Een van de liedjes die ik zo’n 28 jaar geleden op de Pabo moest zingen was: “Herfst, herfst wat heb je te koop? Duizend kilo bladeren op een hoop.” Ik vind de herfst altijd een heerlijke periode om lekker naar het bos te gaan of gewoon te genieten van de veranderingen in de tuin. Speciaal voor deze periode maakte ik een download “herfstgedicht”. 

Wat maakt gedichten schrijven zo leuk?

Gedichten schrijven met kinderen is om meerdere redenen leuk en een aanrader. Door het schrijven van gedichten leren kinderen hun gevoelens te uiten. Soms is het moeilijk om te vertellen hoe je je voelt. Met gedichten kun je je gevoelens in mooie zinnen uitdrukken. Daarnaast is het een mooie manier om je fantasie te gebruiken. Je kunt alles schrijven wat je wilt. Misschien wil je schrijven over een betoverd bos of een reis naar de maan. Je verbeelding is de baas! Als je een gedicht schrijft voor iemand anders dan krijg je vaak leuke reacties. Hier groeit je zelfvertrouwen van en het is goed voor je mindset. Ten slotte vind ik het altijd heel tof dat er geen strikte regels bij gedichten zijn. Je kunt experimenteren met woorden en stijlen, wat betekent dat je vrij bent om te creëren! Met deze download kunnen kinderen op een creatieve manier een herfstgedicht creëren. 

Een herfstgedicht schrijven 

Laat leerlingen een gedicht over de herfst schrijven. Zoek op internet een aantal voorbeelden op en bekijk met de leerlingen wat dit goede of juist minder goede gedichten maken. Stel vervolgens succescriteria met de leerlingen op. Hoeveel regels heeft een gedicht minimaal. Moeten leerlingen een rijmschema gebruiken? Laat leerlingen eventueel individueel of klassikaal een woordweb over de herfst maken, zodat ze daar inspiratie uit kunnen halen. Ik laat leerlingen altijd eerst een gedicht in het klad schrijven. Dan kunnen ze schaven en schaven en schaven. Vervolgens kunnen ze een klasgenoot om feedback vragen. Als het herfstgedicht klaar is, kunnen ze het op een van de herfstblaadjes uit de download opschrijven. Maak tenslotte met de leerlingen een boom en laat elke leerling zijn herfstgedicht aan de takken van de boom plakken/hangen. 

Herfstgedichten schrijven

Laat jouw leerlingen op de blaadjes een herfstgedicht schrijven en maak zo een gedichtenboom in de klas!

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.