Internationale dag van het kinderboek

internationale dag van het kinderboek

Vrijdag 2 april is het weer de internationale dag van het kinderboek. Deze dag is in 1967 in het leven geroepen ter bevordering van de liefde voor het lezen en om aandacht te vragen voor kinderboeken. Deze datum is gekozen vanwege de geboortedag (1805) van Hans Christian Andersen. Nu vind ik dat er veel te veel dagen zijn waarop we bij van alles en nog wat stil zouden moeten staan, maar deze dag spant voor mij toch wel een beetje de kroon. Elke dag moet er toch aandacht zijn voor kinderboeken? 

Leesbevordering in de klas 

Enige tijd geleden schreef ik al een blog over leesbevordering in de klas. Dit n.a.v. een uitzending van Lubach op zondag waar toen veel over te doen was. In dat programma stond hij stil bij het leesplezier van 15-jarigen. Ongeveer 25% van de 15-jarigen in Nederland heeft een onvoldoende leesniveau en dreigt daardoor als laaggeletterde van de middelbare school te gaan. Dat is ontzettend veel! In een maatschappij als de onze, waar zoveel mogelijkheden zijn om met boeken in aanmerking te komen en te lezen dreigt 1 op de 4 leerlingen als laaggeletterde van school te gaan! Je hebt dan niet genoeg aan een internationale dag van het kinderboek of aan de Kinderboekenweek in oktober! Maak elke dag de nationale kinderboekendag!

Juf Naomi klapt uit de school

Naomi Smits schreef een boek over haar onderwijscarrière tot nu toe en één van de dingen die mij bij bleef was dat zij een lijstje had gemaakt van feesten die belangrijk waren: kerst, pasen, sinterklaas en nog een paar, maar geen Kinderboekenweek. Zij legde ook uit dat het ontzettend leuk is die Kinderboekenweek, maar dat het veel belangrijker is om elke dag aandacht te hebben voor leesplezier, leesbeleving, kinderboeken en dus lekker voorlezen in de klas. En dat ben ik helemaal met haar eens!

De allerbelangrijkste tips

Zet elke dag stillezen op de agenda! Begin de dag een kwartier met lezen of doe het aan het eind van de dag of na een pauze. Het maakt niet uit, maar zet het op je rooster. Zelf doe je natuurlijk ook mee. Geef het goede voorbeeld. De ene keer lees ik een onderwijstijdschrift, de andere keer een onderwijsboek en weer een andere keer een kinderleesboek. Gewoon om zo te laten zien dat ik lezen belangrijk vind. 

Zog voor voldoende en gevarieerde boeken. Ik weet het, scholen hebben geen oneindig budget en met maar 1 nieuw boek per jaar schiet het uitbreiden van je klassenbieb ook niet op, maar boeken kun je ook lenen bij de bieb. Bij ons heeft elke klas een biebpasje en daarmee kunnen wij 20 boeken lenen en het fijne is dat we ze ook 6 weken mogen lenen. Ook kun je meerdere keren per jaar een leesboekencollectie bestellen. 

En niet te vergeten… lees lekker voor! Kies een boek dat past bij jouw klas en lees het voor. Ik ben nu aan het voorlezen uit meester Jaap en ze vinden het hilarisch! Er is een leerling die het boek ook heeft en die leest in zijn boek mee tijdens het voorlezen. 

Geef boekenflitsen! Dit kost je 0 voorbereiding. Vraag gewoon aan enkele leerlingen welk boek ze aan het lezen zijn en wat ze ervan vinden. Je kunt ook nog vragen aan de klas of zij dit boek al hebben gelezen en ze dezelfde mening hebben. 

Op deze manier maak je van elke dag een internationale dag van het kinderboek. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.