Leerachterstanden

leerachterstanden
[gastblog van Emerentia Muskens]

Al dagen lang wordt er gespeculeerd over een mogelijke verlenging van de lockdown. Direct hoor je dan de vraag of de basisscholen ook gesloten blijven. Want de kinderen lopen leerachterstanden op. Deze opmerking blijft in mijn hoofd ronddwarrelen. Lopen mijn kinderen een leerachterstand op? Wat is eigenlijk een leerachterstand? Los je een leerachterstand op door naar school te gaan? Is deze generatie getekend door Corona? Hoe zien we dat dan terug over 5 jaar of 10, 20 of 50 jaar? 

Met de ervaringen van maart 2020

Deze week startten we het thuisonderwijs weer op. Met de ervaringen van de vorige lockdown in het achterhoofd maakten we plannen om het dit keer anders en mogelijk beter aan te pakken. Mijn man heeft en cruciaal beroep en is 4 dagen per week naar zijn werk. Dochterlief ruimde haar bureau op en maakte plaats voor de laptop. Dit keer gaat ze haar werk ‘s morgens in alle rust op haar kamer maken in plaats van beneden aan de keukentafel. Onze zoon heeft het geluk dat hij nog in de kleutergroep zit en heeft veel minder huiswerk. Met hem maakten we de afspraak dat hij zelf moet spelen als ik achter de laptop zit en dat hij op de Ipad mag als ik moet (beeld)bellen. We ontbijten en lunchen samen. Om 10 uur doen we samen een energizer, eten ons fruit en drinken wat. Na deze kleine pauze gaan we allemaal weer verder met ons werk. Het loopt. We zijn elkaar nog niet zat en we hebben het samen erg fijn. En, niet onbelangrijk, we hebben allemaal ons werk af. Vrijdagmiddag vierden we zelfs het succes van de eerste week door de muziek hard aan te zetten en samen koekjes te bakken.

Leren buiten school

Maar hoe zit dat dan met de leerachterstanden van mijn kinderen? Hebben ze deze week niets geleerd? Leer je alleen op school tussen 8.30 en 15.00 uur? Wat leer je dan eigenlijk op school wat je thuis niet kan leren?

Ja, ik ben het er mee eens dat de kinderen een achterstand op schoolse vaardigheden oplopen. Ik ben het er mee eens dat de kinderen minder tijd met schoolwerk bezig zijn. Maar leren ze op dit moment geen andere dingen? 

Deze generatie kinderen leert communiceren via de laptop. Wie had voor 16 maart 2020 gedacht dat hij of zij thuis zijn werk kon maken? Online lesgeven dat was toch ondenkbaar? Deze generatie ligt daar niet wakker van. Ze leren denken in mogelijkheden. Wat kan wel? Hoe kan ik samenwerken met mijn vriendinnetje die in quarantaine zit?

‘Thuise’ vaardigheden

Ik denk dat het tijd wordt dat we ons in het onderwijs minder druk maken om de leerachterstanden op schoolse vaardigheden, maar aan de slag gaan met de ‘thuise’ vaardigheden. Laten we de kinderen eens de verantwoordelijkheid geven om er voor te zorgen dat we om 12 uur met het hele gezin een warme tosti kunnen eten aan een gedekte tafel. Vraag je tijdens het eten van de heerlijke tosti, die gemaakt is met liefde, eens af wat je kind geleerd heeft. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.