Nieuwjaar in de klas

Foto door cottonbro via Pexels

Het nieuwe jaar begint altijd feestelijk, maar laat ik eerlijk zijn de eerste dag na een vakantie is nooit mijn favoriete dag. Toch wil ik een blog schrijven over nieuwjaar in de klas vieren.

De eerste echte lesdag na de kerstvakantie vind ik altijd erg vermoeiend. Leerlingen hebben genoten van twee weken vrij, hebben veel gedaan en hebben weer moeite in het ritme te komen. Juist daarom moet je van de eerste dag na de kerstvakantie een feestje maken: een nieuwjaarsfeestje!

Het jaar officieel openen

Niets is natuurlijk leuker dan te starten met een nieuwjaarsreceptie om stil te staan bij nieuwjaar in de klas. Koop plastic champagneglazen en zorg voor kinderchampagne of siroop en toast met elkaar op het nieuwe jaar! Geef kinderen de kans om in groepjes even gezellig te kletsen over de kerstvakantie en te wennen aan hun nieuwe plek in de klas.

Tip 1: maak een speciale uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie voor de kinderen. Geef het mee voordat de kerstvakantie start of stuur een mailtje tijdens de vakantie. Zo voelt het helemaal speciaal.

Aftellen

Om weer in het ritme te komen na een heerlijke vakantie is het leuk om een aantal feestelijke activiteiten te doen. Hoe leuk is het om voor in de eerste week of misschien zelfs wel twee weken een aftelkalender in de klas te maken.  Dit hoeft echt niet ontzettend veel tijd te kosten. Zorg voor 10 enveloppen waar je nummers op schrijft of plakt en stop daar een opdracht in. Dit kunnen gerust ook leeropdrachten zijn. Zorg in ieder geval dat de opdrachten uitdagend en goed voor de teamspirit in de klas zijn.

Tip 2: Maak van jouw lokaal een nieuwjaarsfeestje. Dit kun je net zo uitbundig doen als dat jij nodig/prettig/handig vindt. Hang ballonnen op of een banner met de tekst “Happy New Year”, maak een photo booth waar kinderen met hoedjes en andere rekwisieten op de foto kunnen, zet een aantal van die waxinelichtjes op batterijen in potjes en er is vast nog veel meer te bedenken!

Zilveren weken

Het proces van groepsvorming begint na elke vakantie weer opnieuw. De periode na de zomervakantie noemen we de gouden weken. De eerste kans voor jou als leerkracht om een goed en positief klassenklimaat neer te zetten. De periode na de kerstvakantie noemen we de zilveren weken. De jaarwisseling en het feit dat leerlingen elkaar twee weken niet gezien hebben, heeft invloed op de dynamiek in de groep. Maak slim gebruik van deze periode om weer even goed de kaders neer te zetten van hoe jij wilt dat leerlingen met elkaar, met jou en met de materialen van school omgaan.

Tip 3: Nog op zoek naar inspiratie voor de opdrachten/activiteiten in de enveloppen? Speciaal voor de zilveren weken heb ik een activiteitenbundel bedacht. Deze kun je hier aanschaffen: 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *