Olympische Spelen

olympische spelen

Vrijdag 4 februari starten de Olympische Spelen in Beijing. Op deze dag vindt de openingsceremonie van de winterversie plaats. Bejing is de eerste stad die zowel zomerspelen als winterspelen heeft mogen organiseren. In 2008 was Bejing namelijk al een keer gastheer van de zomerspelen. Elke keer verdwijnen er weer enkele onderdelen en komen er nieuwe onderdelen voor in de plaats. In Bejing staan zeven nieuwe onderdelen op het programma: monobob (vrouwen), freestyle skiën big air (vrouwen en mannen), mixed team shorttrack relax, mixed team schansspringen, mixed team freestyle skiën aerials en mixed team snowboardcross. 

TeamNL Bejing 2022 

Dat Nederland deelnemers afvaardigt op de schaatsonderdelen en het shorttrack dat zijn we wel gewend, maar voor het eerst in lange tijd zijn er ook Nederlandse deelnemers bij het alpineskiën. Daarnaast zijn er Nederlandse deelnemers bij het bobsleeën, het kunstschaatsen, skeleton en snowboarden. Een veelzijdige groep topsporters dus.  Leuk om te weten, maar dit is toch een onderwijsblog? Zeker! Maar hoe tof is het om in je klas stil te staan bij de Olympische Spelen? Thematisch werken kan zeker met dit onderwerp!  

Lespakket 

Op de website van TeamNL vind je een kant en klaar lespakket voor in de klas.  Er is een versie voor groep 1-4, een voor groep 5-6 en een voor groep 7-8. Er is veel te vertellen over de Olympische Spelen én natuurlijk de Paralympische Spelen. Je vindt er lessen en quizzen om kennis van jouw leerlingen te verrijken en te testen.

Kijken via je digibord

Afhankelijk van waar het natuurlijk gehouden wordt, kun je met jouw leerlingen naar een wedstrijd van de Olympische Spelen kijken. Niets leuker dan tijdens de tekenles of tijdens het eten & drinken een stukje van een finale te bekijken. Het tijdverschil met China bedraagt 7 uur. Dit betekent dat veel onderdelen onder schooltijd uitgezonden worden. 

Escape Room Olympische Spelen

Misschien ken je meester Henk van de Escape Rooms wel. Ook over de Olympische Spelen heeft hij een Escape Room gemaakt. Deze gaat niet alleen over de sporten en de sporters, maar ook over de minder leuke dingen van de Olympische Spelen. Voor deze escape room heb je alleen maar Chromebooks en een pen en papier nodig. Een aanrader!

Knutselen

Een leuke knutsel voor de Olympische Winterspelen is het knutselen van een skischans, van papier, watten en crêpe-papier. Knip kleine stukjes crêpe-papier en maak daar kleine propjes van. Van de propjes crêpe-papier kun je de skischans maken, lijm de propjes crêpe-papier op een vel donkerblauw papier. Werk de skischans af met een stukje touw. Met een wit vetkrijtje kun je sneeuw kleuren en van groen papier kun je bomen knippen. Plak de bomen op de sneeuw. Van watjes kun je nog wat wolken in de lucht plakken. Knip en plak een poppetje die van de skischans af skiet en plak de twee cocktailprikkers op als ski’s. Klaar is je Olympische Winterspelen kunstwerk! 

Op Facebook kwam ik nog een hele leuke knutsel tegen. Leerlingen tekenen op lichtblauw papier met wit potlood een berg. Op een wit vel tekenen ze een skiër of een snowboarder en deze kleuren ze ook volledig in. Daarna knippen ze deze uit en trekken ze deze om op een zwart papier. Dit knippen ze ook uit. Ze plakken het gekleurde poppetje op en het zwarte poppetje als silhouet tegenovergesteld eronder. Denk er wel aan dat het zwarte poppetje gespiegeld moet zijn aan het gekleurde poppetje! 

Medaillespiegel

Meedoen is dan misschien wel belangrijker dan winnen, maar het bijhouden van de medaillespiegel is natuurlijk wel altijd een leuke! Ik begin dan altijd met een voorspelling. Dit is zonder voorkennis voor veel leerlingen best lastig. Daarom kijk ik altijd met de leerlingen naar de medaillespiegel van de vorige Olympische Winterspelen, zodat ze een beetje een reëel beeld krijgen. Vervolgens hangen we een medaillemeter op in de klas. Elke keer als een Nederlandse sporter een gouden, zilveren of bronzen medaille wint, werken we de medaillemeter bij. Dit zorgt eigenlijk altijd wel voor een heel gezellige sfeer in de klas. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.