Review: Onze lange reis met het hoofd in de koffer (Marlene Rebel & Lucinda Vos)

Onze lange reis met het hoofd in de koffer

Onze lange reis met het hoofd in de koffer neemt je mee terug naar de 20ste eeuw. Maak kennis met Matje, Kee, Puf en het aapje Toets. We maken kennis met hen op een kermis. Het is alleen niet zomaar een kermis. Na een hagelbui staat er namelijk opeens een grote, zwarte tent tussen de kramen. De jonge poppenspeelster Matje is razend nieuwsgierig naar de Engelssprekende nieuwkomers. Zouden deze mensen haar iets kunnen vertellen over Amerika, het land van haar dromen?
Wat ze niet weet is dat de komst van de nieuwe kermisreizigers haar leven overhoop zal gooien. Na een vernietigende brand slaat Matje met haar zusje Kee, vriend Puf en aapje Toets op de vlucht. Ze slepen een koffer met wonderlijke spullen mee. Lukt het de kinderen om Amerika te bereiken en zo hun droom te verwezenlijken?

De cover

Een boek kiezen begint bij het bekijken van de cover. Een onaantrekkelijke cover zorgt er vaak voor dat een boek minder (of zelden) gekozen wordt. De cover van Onze lange reis met het hoofd in de koffer is getekend door Sophie Plaum en zij weet met de cover de sfeer van het boek meteen al neer te zetten. Ook de kaart van het Noord-Nederland rond 1900 met de tekening van de kermis en de poster van de Holland-Amerika lijn passen perfect in deze sfeer. Het lezen kan beginnen!

Het boek 

De proloog van Onze lange reis met het hoofd in de koffer brengt je meteen in de sfeer. Je maakt kennis met de hoofdpersonen die een barre toch ondergaan. De hoofdpersonen hebben de kermis verlaten. Maar waarom? Dat lezen we in de hoofdstukken erna. Na het verhaal van de kermis gaan we met de hoofdpersonen mee op reis. We leren al snel dat reizen rond 1900 heel iets anders is als reizen anno nu. In een vlot tempo beleven de kinderen een spannend avontuur. Zal het hen lukken om op de Holland-Amerika lijn te komen? Willen ze dit eigenlijk wel allemaal?

Mijn mening

Dit was voor mij een eerste kennismaking met dit schrijversduo (I know! En dat terwijl hun eerste boek Leeuw met strepen zo lovend is ontvangen!). Ik vind dat Marlene En Lucinda er goed in geslaagd zijn om de sfeer van die tijd neer te zetten. De klassieke kermis, waar we ons vandaag de dag geen voorstelling meer van kunnen maken. Een schitterende ambiance om het verhaal te starten. De tocht door Noord-Nederland anno 1900. Beroepen die we vandaag de dag niet meer kennen. Het hele boek is een grote geschiedenisles, maar dan in een spannend jasje. Ik zou dit boek zeker aanraden voor in groep 5/6/7. in mijn groep 6 wordt dit in ieder geval één van mijn voorleesboeken komend schooljaar. Ik vermoed dat mijn leerlingen (die ontzettend geïnteresseerd zijn in geschiedenis en van lezen houden!) aan mijn lippen zullen hangen als ik hieruit voorlees. 

Hartelijk dank Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit prachtige verhaal!

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.