Podcasts voor kinderen

Welke podcasts zijn geschikt voor kinderen? In dit blog laat ik je kennismaken met een aantal podcasts die geschikt zijn voor kinderen in de leeftijd van 11 tot 14 jaar. Lees je mee?

Op houten banden

Op houten banden is de eerste podcast voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Het verhaal in de podcast gaat over de bevrijding van Nederland in 1944-1945. 

De 15-jarige Leendert woont in Zeeland en maakt mee hoe Terneuzen in 1944 bevrijd wordt. Nu zal heel Nederland wel snel bevrijd zijn! Maar de bevrijding verloopt niet zo soepel als iedereen hoopt. De Duitse bezetter geeft de strijd niet zomaar op.

Intussen krijgt Leendert een bijzondere opdracht. De geallieerden hebben ontdekt dat er een verrader in Groningen zit, die de plannen voor de bevrijding daar kan dwarsbomen. Leendert moet op de fiets naar Groningen, om de verzetsmensen daar te waarschuwen. Leendert gaat op weg. Maar hij weet nog niet wat hij allemaal tegen zal komen. Lukt het Leendert de verrader te ontmaskeren? En hoe verloopt ondertussen de bevrijding van Nederland? 

Deze podcast is speciaal ontwikkeld in samenwerking met Patsboem! Educatief in kader van 75 jaar vrijheid, om het verhaal van de bevrijding van Nederland inzichtelijk en invoelbaar te maken voor kinderen. In 5 afleveringen volg je het (fictieve) verhaal van Leendert. Lisa Wade, bekend van de serie 13 in de Oorlog, is de verteller van het verhaal.

Toen was ik 12

Deze podcast is van het programma Willem Wever waarin spannende verhalen worden verteld die echt gebeurd zijn. Want soms ben je, zonder dat je het weet, onderdeel van een grote gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis.

Zo zijn er afleveringen over de Vuurwerkramp en de Bijlmerramp. 

Filosoofje

De podcasts van Filosoofje bestaan uit filosofische gesprekken tussen kinderen en een filosofe, waarbij ook stellingen, verhalen of gedichten worden besproken. Door te filosoferen leren kinderen verwoorden hoe ze de wereld zien, eigen gedachten te analyseren en ontdekken ze hoe ze verschillen van anderen. Kinderen leren onderscheid te maken tussen opvattingen, zaken ter discussie te stellen en een onderwerp vanuit meerdere perspectieven te bekijken. 

Er kunnen al podcasts over vragen als: “Wat is een filosofische vraag?”, “Wat is het verschil tussen jongens en meisjes?” en “Kunnen wij onszelf teleporteren en zouden er aliens bestaan?”.

Leesbeesten & Luistervinken

Deze podcast heeft als doel het lezen en het leesplezier zelf te bevorderen. 

In elke podcast staat een andere schrijver centraal. In de eerste aflevering van Leesbeesten & Luistervinken vertelt Paul van Loon waarom hij is gaan schrijven en welk boek hem heeft geïnspireerd.  Ook legt hij uit waarom lezen in de klas zo belangrijk is.

De nadruk ligt vooral op het lezen. Maar bij elke aflevering komt een lesbrief beschikbaar om actief met de podcast aan de slag te gaan aan de hand van vier soorten opdrachten die gaan over luistervaardigheden, informatievaardigheden leesplezier en creativiteit. 

Papa en mama zijn gescheiden 

In de podcast ‘Papa en mama zijn gescheiden’ hoor je wat kinderen zélf vinden van de scheiding van hun ouders. Kinderen vertellen openhartig over het doen stoppen van ruzies en de bijzondere wijze waarop ouders het nieuws soms brengen. Hoe ziet het leven eruit tussen twee huishoudens in en hoe is het als je ouders weer verliefd worden?

Al eerder schreef ik een blog over een podcast speciaal voor kinderen. 

Deze kun je hier lezen. De waanzinnige Podcast van 13 afleveringen gaat over kinderen die vertellen over hun lievelingsboeken. Elke reeks van De Waanzinnige Podcast bestaat uit 13 afleveringen. 13 kinderen dus, en 13 boeken.

Het wachten is nog even op een reeks voor de oudere kinderen.  

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.