Review: Alles wat was – Stine Jensen

Alles wat was (8+) gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een dier, een plek, een situatie… Alle kinderen krijgen ermee te maken. Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan.
recensie alles wat was
Het boek

Alles wat was is een informatief boek over omgaan met afscheid voor kinderen. Het boek begint met afscheid nemen en gaat via thema’s als rouwen, doodgaan, troost, na de dood naar begraven en eindigt bij opnieuw beginnen. In elk hoofdstuk legt de schrijfster op een mooie, respectvolle manier uit wat het inhoudt. Het verhaal wordt ondersteund door waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden. Stine geeft ons soms ook een kijkje over de landsgrenzen en vergelijkt de Nederlandse gewoonten met gewoonten uit andere landen.

Alles wat was is een uniek handboek dat kinderen bewust maakt van hun eigen gevoelens en hen stimuleert om over die gevoelens na te denken. Daarnaast biedt het een mooi handvat om met elkaar te praten over verdriet, verandering, troost en alles wat er bij een afscheid komt kijken. Afscheid nemen kan zwaar en moeilijk zijn, maar ook mooi. Want als je ergens afscheid van neemt, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws.

Mijn mening over het boek

Het boek ligt lekker in de hand, heeft een stevige kaft en is lekker groot van formaat, maar niet te groot. De illustraties van Marjjke Klompmaker passen goed bij het boek. Ze hebben veel details, maar passen goed bij de filosofische wijsheden van Stine. De wijze waarop Stine woorden geeft aan afscheid nemen, rouwen, doodgaan en hoe het gaat na de dood zijn simpel, maar doeltreffend. Dit boek is leesbaar voor alle kinderen of ze nu al bekend zijn met dit onderwerp of nog niet.

Schoolbibliotheek

Ik denk dat het belangrijk is dat scholen in Nederland dit soort boeken in hun assortiment hebben. Dit boek is geschikt voor zowel kinderen die meer willen weten over dit thema als kinderen die geconfronteerd worden met afscheid nemen. Het boek zorgt ervoor dat kinderen afscheid nemen en de dood als een minder beladen onderwerp kunnen zien. Het is zoals ze schrijft “een manier om een beetje te oefenen met afscheid nemen”.

 

 

Stine Jensen schreef ook het boek “Alles wat ik voel”.

Bedankt uitgeverij Kluitman voor dit mooie boek. Het krijgt een mooi plaatsje in de schoolbibliotheek op mijn school.  

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *