Review: De laatste verhalenverteller

review de verhalenverteller

Petra wil niets liever dan een verhalenverteller worden, net als haar Mexicaanse oma. Maar veel tijd om dat te leren heeft ze niet: de aarde zal binnenkort vernietigd worden door een komeet. Een paar honderd wetenschappers en hun kinderen – waaronder Petra en haar familie – zijn uitverkoren om naar de nieuw ontdekte planeet Sagan te reizen.

Bijna vierhonderd jaar later wordt Petra wakker op Sagan. Het ruimteschip is overgenomen door een grimmig legertje robots die het geheugen van iedereen aan boord hebben gewist. Door toeval is Petra de enige die zich de aarde nog herinnert. En als de planeet Sagan niet voor iedereen leefbaar blijkt te zijn, wordt duidelijk dat alleen Petra de mensen aan boord kan redden met behulp van haar verhalen. De laatste verhalenverteller is bekroond met de Newberry Medal, een literaire prijs die wordt uitgereikt door de Association for Library Service to Children, een afdeling van de American Library Association, aan de auteur van “de meest vooraanstaande bijdragen aan de Amerikaanse literatuur voor kinderen”.

Aantal sterren:
3/5

De laatste verhalenverteller

Dit verhaal neemt je mee naar de toekomst. Een toekomst die aan de ene kant uiterst onzeker is, maar aan de andere kant weet je dat blijven geen optie is. Als Petra uit haar slaap ontwaakt krijgt ze van het collectief een andere naam. Voortaan heet ze Zeta-1. De andere kind-wetenschappers krijgen de namen Zeta-2, Zeta-3 en Zeta-4. Iedereen kleedt zich op dezelfde manier en iedereen eet hetzelfde. Het collectief probeert een eenheidsworst te creëren. De leiders van het collectief gaan er ook vanuit dat ze hierin geslaagd zijn. Door de lange slaap en het wissen van het geheugen hoort niemand meer herinneringen te hebben. In hun slaap zijn de kinderen gebrainwasht en voelen ze zich meteen onderdeel van het collectief. Behalve Petra. Zij herinnert zich de aarde nog en met name de verhalen van haar oma. Als laatste verhalenverteller probeert zij de herinneringen aan de aarde terug te krijgen bij iedereen. 

De kracht van verhalen vertellen

Petra wordt dus met enkele andere kind-wetenschappers naar Sagan gestuurd om te onderzoeken of de planeet veilig is voor het Collectief. De kinderen raken in de ban van  haar verhalen, die hun herinneringen beetje bij beetje laten ontwaken. Dit lukt haar ook doordat ze met behulp van Voxy, een robot van het collectief, relikwieën van de aarde vindt. Deze zijn goed gedocumenteerd, waardoor ze een trui aan Zeta-2 terug kan geven. Door haar verhalen vertrouwen de andere Zeta’s en Voxy haar volledig. Maar hoe kan ze hen veilig krijgen? Tja, dat moet je maar in het boek lezen 🙂 Naast de laatste verhalenverteller is Petra ook iemand met een groot hart voor haar omgeving. 

Smaken verschillen

Science fiction is niet mijn favoriete genre in boeken en films. Ik heb er niet heel veel mee. Toch wilde ik dit boek een kans geven. Ten eerste vanwege de lovende recensies in Amerika en ten tweede ik ben juf. Juffen houden van verhalen vertellen. Ik vond het geen makkelijk boek om te lezen. Ik heb er lang over gedaan. Een diepere laag voelde ik wel en de schrijfstijl is prachtig, maar het onderwerp sprak mij totaal niet aan. Ik kan me er niet in verplaatsen dat robots de dienst uit maken. Dat stukje fantasie ontbreekt bij mij. Doordat het verhaal in ik-vorm is geschreven leef je intens mee met  Petra. De belangrijkste les die ik van haar heb geleerd is dat je zorgzaam moet zijn voor elkaar en de aarde. Het begin van het verhaal waar zij (nog op de aarde) met haar vader op zoek gaat naar bepaalde stenen en ze zich keurig aan de regeltjes houden van hoe je aan die stenen mag komen en hoeveel je er mee mag nemen tegenover de bende die met grof geweld stenen meeneemt laat maar weer eens duidelijk zien dat we veel zorgvuldiger moeten omgaan met de aarde. Anders is er uiteindelijk echt een laatste verhalenverteller. 

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Hartelijk dank Uitgeverij Querido voor het toezenden van dit boek. Deze pagina bevat affiliatie links, het gebruik van de link kost je niets extra, maar helpt mij met de kosten voor deze site.

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.