Review: Het weeshuis in de azuurblauwe zee

het weeshuis in de azuurblauwe zee

Linas Baker leidt een rustig, maar saai bestaan met zijn kat. Daar komt een einde aan als hij van het ministerie van Toezicht Magische jeugd de opdracht krijgt om te onderzoeken of zes magische begaafde jongeren een gevaar opleveren voor de samenleving. Deze zes jongeren wonen in het weeshuis in de azuurblauwe zee op het kleine eiland Marsyas. Samen vormen ze een bont gezelschap dat bestaat uit de zesjarige antichrist Lucy; de meisjeskabouter Talia; het gevleugelde draakje Theordore; de bosnimf Phee; de groene, kwalachtige Chauncey; en niet te vergeten de veertienjarige Sal, die een miraculeuze verandering ondergaat wanneer hij bang is of ergens van schrikt. Arthur Parnassys, de directeur van het weeshuis, probeert te vuur en te zwaard sluiting te voorkomen. Linus verblijft een maand op het eiland. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en een band opbouwt met de jongeren en met Arthur, komt hij voor een groot dilemma te staan.

Het boek

Het weeshuis in de azuurblauwe zee heeft een prachtige tekening op de voorkant. Een tekening die meteen de sfeer van het boek neerzet. Een beetje apart, mysterieus en nieuwsgierig makend. Het boek is zo’n lekkere dikke pil (414 bladzijden) met een harde kaft. Het boek valt onder het genre Young Adult en is geschikt voor 14 jaar en ouder. Dit boek maakt het wellicht misschien niet helemaal geschikt voor de basisschool, maar je hebt in groep 8 eigenlijk altijd wel leerlingen die verder zijn in hun ontwikkeling en dit soort boeken al aan kunnen. 

Niet voor elke leerling geschikt

Zoals ik al schreef, vind ik dit niet een boek dat elke leerling zal kunnen/willen lezen. De voorkant van het weeshuis in de azuurblauwe zee laat je denken dat het een boek is voor de bovenbouw, maar door het taalgebruik en de referenties naar de filosoof Kant maakt dit toch minder geschikt als een boek voor elke leerling. Thema’s die in het boek aan bod komen zijn racisme, de jeugdhulpverlening, ontdekken van de liefde en elkaars verschillen leren kennen. De schrijver van het boek is zelf Queer en vind het belangrijk dat er ruimte is voor iedereen in zijn boeken. 

Mijn mening

Ik heb genoten van het weeshuis in de azuurblauwe zee. Vanaf pagina 1 leefde ik mee met de hoofdrolspelers en voelde ik een soort boosheid in mezelf over het gedrag en de houding van het bestuur van het ministerie van Toezicht Magische Jeugd. Hoe Linus Baker in het verhaal veranderde en ten strijde trok om het weeshuis open te houden vond ik hartverwarmend. Een aantal keren schoot het door mijn hoofd dat dit een boek is dat verfilmd hoort te worden, zodat een nog groter publiek met dit mooie verhaal kan kennismaken. Moet het alleen wel previes passen bij het beeld dat ik in mijn hoofd heb!

Hartelijk dank Uitgeverij Volt voor het toezenden van dit prachtige boek! #samenwerking 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.