Review: Powerspel leermat en draaischijf

pokerspel

Het moeilijkste vak volgens mijn leerlingen? Rekenen! Het lastigste onderdeel van rekenen? Daarover zijn de meningen verdeeld. De ene helft zegt breuken en de andere helft roept het metriek stelsel en dan met name inhoud. Ik was dan ook ontzettend blij met de leermat en draaischijf van Powerspel!

Bewegend leren en de leermat 

Bewegend leren is een hot item in onderwijsland. Veel leerkrachten proberen het uit in hun klas en op het schoolplein. Heel veel leerkrachten zijn op zoek naar inspiratie op dit gebied. Bewegen is goed voor je en geeft je energie. Leerlingen zijn niet gemaakt om de hele dag stil te zitten en genieten van de beweegmomentjes tussendoor. Hoogtepunten zijn dan ook de lessen die anders dan anders gaan. Uit onderzoek is aangetoond dat bewegen kleine effecten heeft op concentratie en leeropbrengsten. Met name bij het rekenonderwijs zijn positieve effecten gevonden (bron: kennisrotonde). De leermat metriek stelsel van Powerspel stimuleert niet alleen het bewegend leren, maar is ook ondersteunend bij het aanleren van het metriek stelsel. Door met het hele lichaam de stappen binnen de maattrap te ervaren, snappen leerlingen het metriek stelsel vele malen beter. 

De leermat in combinatie met de draaischijf

De leermat vind ik een ijzersterk hulpmiddel om de maattrap fysiek uit te proberen in de klas (of eigenlijk deed ik het op de gang), maar in combinatie met de draaischijf van Powerspel wordt het niet alleen bewegend leren, maar eigenlijk bewegend spelend leren. Ik heb leerlingen in kleine groepjes de materialen uit laten proberen. Zo konden ze elkaar helpen en van elkaar leren. Leerling A stond op de leermat en leerling B bediende de draaischijf. Nadat de pijl rond heeft gedraaid, geeft de draaischijf aan van welke eenheid er gerekend moet worden naar de volgende eenheid. Bijvoorbeeld van km3 naar dam3. Leerling A stapt op het vak km3, bedenkt een getal en gaat via hm3 naar dam3. Bij elke stap rekent de leerling de nieuwe inhoud uit. Leerling B rekent mee om te controleren of leerling A het goed doet. Eventueel kun je er ook nog een dobbelsteen bij gebruiken om een getal te hebben. Kies in dit geval wel voor een tienkantige dobbelsteen. Leerling B kan dan de draaischijf bedienen en met de dobbelsteen gooien. Komt de dobbelsteen op bijvoorbeeld 6 dan moet leerling A starten met 6 km3. 

Mijn mening 

Ik ben zelf een groot voorstander van het op meerdere manieren aanbieden van lesstof. Zo zet ik vaak coöperatieve werkvormen in, spelen we vaak een quiz en ben ik fan van het werken met reken- of taalcircuits. De materialen van Powerspel passen perfect in een rekencircuit. Leerlingen kunnen zo lekker fysiek met de lesstof bezig zijn. De leermat is stevig en zowel binnen als buiten te gebruiken. Daarnaast vind ik de draaischijf oprecht een waardevolle aanvulling en zou ik ze niet los van elkaar willen gebruiken. Mijn leerlingen waren ook heel enthousiast bij het uitproberen. Door de stappen letterlijk op de maattrap te zetten vonden ze het omrekenen veel makkelijker. Om te voorkomen dat sommige groepjes na 2 of 3 keer uitproberen al beweerden klaar te zijn, kregen ze van mij wel de opdracht om in een tabel de antwoorden te noteren. Dus uit het voorbeeld bij het vorige stukje. Leerling A noteerde in de tabel 6 km3 -> 6.000.000 dam3. Elke leerling moest minimaal 10 van deze stappen noteren. 

Powerspel

Naast leermatten en draaischijven heeft Powerspel ook heel veel keus uit verschillende soorten dobbelstenen. Ik vind de site echt een aanrader en ben van plan om binnenkort een bestelling te  plaatsen, ik moet alleen nog beslissen welke dobbelstenen ik allemaal wil hebben. Zou mijn directeur een bestelling van alle soorten dobbelstenen goedkeuren? Voor al mijn volgers/lezers heb ik in ieder geval een toffe kortingscode (JufJoanne10) op de leermat kubieke meter in combinatie met een draaischijf kubieke meter. 

 

Hartelijk dank Powerspel.nl voor het toesturen van deze toffe materialen voor in de klas!

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.