Starten met groepsvorming doe je in principe aan het begin van het schooljaar. Nog niet gestart? Geen probleem: iedere dag is een goede dag om te beginnen met werken aan positieve groepsvorming! Wijzer in groepsvorming bestaat uit een handleiding en 46 kaarten met activiteiten die je daarbij kunnen helpen.
Groepsvorming
De fases van groepsvorming zijn als een cirkel zonder begin en einde. Na elk einde van een schooljaar start er weer een nieuwe schooljaar en begint de cirkel opnieuw. Ook kan het voorkomen dat er in de samenstelling van een groep dingen veranderen en de groep daardoor terugvalt in een vorige fase. De volgende fases zijn hieraan gekoppeld:
- forming: oriënteren en (opnieuw) kennismaken met elkaar.
- storming: de pikorde bepalen.
- norming: bepalen van gemeenschappelijke normen en ongeschreven regels.
- performing: samenwerken in harmonie en met plezier.
- adjourning: het einde van het schooljaar nadert.
Gouden en Zilveren weken
Natuurlijk besteed je het hele jaar door regelmatig aandacht aan groepsvorming door middel van klasbouwers en/of teambouwers, maar in de gouden en zilveren weken is het natuurlijk extra belangrijk. De gouden weken zijn de weken aan het begin van het schooljaar. Die eerste periode na de zomervakantie wil je natuurlijk goed starten. Veel scholen werken dan ook met Goed van Start. De periode na de kerstvakantie, zo halverwege het jaar noemen de zilveren weken. Je herhaalt dan nog eens kort de regels en afspraken in de klas en hoe jij wilt dat leerlingen met elkaar omgaan en samenwerken.
Wijzer in groepsvorming
Esther van der Knaap en Femke Bosmans hebben allebei een lange staat van dienst in het onderwijs en hebben hun kennis rondom groepsvorming gebundeld. Wijzer in groepsvorming is een van de producten die hieruit ontstaan is. Een van de mooiste tips in de handleiding vind ik de samenwerkingsmatrix. Je hangt een matrix op in de klas met alle namen van je leerlingen en de leerlingen houden hierop bij met wie ze samengewerkt hebben. Zo stimuleer je jouw leerlingen om met veel verschillende klasgenoten samen te werken. De 46 kaartjes zijn heel makkelijk in gebruik. Linksonder zie je voor welke bouwen de kaart geschikt is. Er is een tekening bij gemaakt en je leest wat de bedoeling is bij de opdracht. Elke fase heeft zijn eigen kleur. Op de website van de uitgeverij kun je een handig schema downloaden (en bewaren in het doosje).
Mijn mening
Mijn mening over Wijzer in groepsvorming in een notendop: handig, praktisch, overzichtelijk, aantrekkelijk vormgegeven en makkelijk in gebruik. Een mooie aanvulling op alle andere versies van “wijzer in…”! Ik ben benieuwd wat we nog meer gaan zien van deze dames in de toekomst!
Hartelijke dank uitgeverij Pica voor het toezenden van deze handige wijzer! #samenwerking