Review: wijzer in werkvormen

wijzer in werkvormen

Werkvormen zijn de lijm van je lessen: ze verbinden. Niet alleen de lesstof, maar ook de leerlingen. Ze helpen kinderen samenwerken en leren, stimuleren de creativiteit, bieden afwisseling, motiveren, zorgen voor een fijne sfeer en ga zo maar door. Tenminste, als je ze bewust en weloverwogen inzet. De Wijzer in Werkvormen helpt je om effectief en doelgericht aan de slag te gaan. De handleiding geeft een theoretische onderbouwing en beschrijft de vele voordelen die werkvormen kunnen hebben. 

De handleiding van Wijzer in werkvormen

De handleiding is beknopt en overzichtelijk. Er wordt gestart met de theorie achter het werken met werkvormen. Hoe zorg je er namelijk voor dat een werkvorm ook past bij de les en in de juiste fase van de les wordt ingezet? Er wordt in de handleiding een relatie gelegd met de groepsvorming en de executieve functies. Beiden komen tot ontwikkeling of nog beter gezegd tot bloei bij het inzetten van verschillende werkvormen. Hoe mooi is het als leerlingen samen werken bij een activiteit en van elkaar leren? Het zorgt in ieder geval voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid en een positief gevoel van eigenwaarde. Samenwerking is de basis van Wijzer in werkvormen. 

De 40 werkvormen van Wijzer in werkvormen

In de doos vind je 40 verschillende werkvormen om in te zetten tijdens jouw lessen. Op elk kaartje kun je makkelijk vinden voor welke groepen het geschikt is, het aantal leerlingen en een inschatting van de benodigde tijd. Vervolgens wordt de werkvorm stap voor stap uitgelegd. Op de achterkant van elk kaartje kun je tot slot ook nog lezen bij welke vakgebieden je de werkvorm kunt inzetten. De kaartjes zijn gevuld met bruikbare ideeën, spelvormen en bewegingsactiviteiten. Bij veel werkvormen wordt bewust stilgestaan bij het maken van aantekeningen. Denk aan werkvormen zoals het Venndiagram, Vensterruiten of de Kenniskaart. Aantekeningen maken is namelijk op papier veel effectiever dan wanneer je dit digitaal doet. 

Mijn mening over de Wijzer in werkvormen 

Ik vind de Wijzer in werkvormen een mooie aanvulling op alle andere “wijzers in”. De kaarten zijn duidelijk en makkelijk in gebruik. Daarnaast zijn veel kaarten niet alleen geschikt voor de midden- en/of bovenbouw, maar ook voor de onderbouw. Dit maakt het een toffe wijzer voor de hele basisschool. De werkvormen zijn zeer gevarieerd: van coöperatieve werkvormen tot vormgevers en van bewegend leren activiteiten tot creatieve verwerkingen. Voor mij persoonlijk zijn veel werkvormen al bekend. Maar als je als leerkracht of school een goede basis aan gevarieerde werkvormen in je school wilt toepassen, dan is de aanschaf van deze Wijzer in werkvormen het geld zeker waard. 

Hartelijk dank Uitgeverij Pica voor het toezenden van dit waardevolle doosje. #barter #affiliate 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.