Speel eens een quiz!

quiz

Schermgebruik tijdens de lessen varieert enorm als je naar de scholen in Nederland (en ongetwijfeld ook in België) kijkt. Ik vind het gebruik van ICT in je lessen een mooi middel om variatie aan te brengen in je lessen, maar teveel tijd achter een beeldscherm wil ik niet. Ik ben er sowieso voorstander van taal, begrijpend lezen en spelling op papier. Beter voor de motoriek, makkelijker met terugkijken en bij begrijpend lezen kun je aantekeningen in je tekst maken en zaken onderstrepen. Aan de andere kant vind ik het ook goed om met enige regelmaat een Chromebook in te zetten. Wat ik wel heel leuk vind i s het spelen van een quiz over de lesstof. 

Kahoot

Kahoot was lang een van mijn favorieten om in te zetten aan het einde van een les. Je kunt kiezen voor een betaald of voor een gratis account. Zelf heb ik het gratis account en daar kun je al best veel mee. Wist je trouwens dat een onderwijsplatform uit Noorwegen is? Het fijne is dat jij als leerkracht wel een account moet hebben, maar jouw leerlingen hoeven dat niet om mee te kunnen doen met jouw meerkeuzequiz. Kahoot is ontzettend makkelijk in gebruik en is nu ook volledig in het Nederlands. Het mooiste vind ik dat je het meteen klassikaal kunt spelen, maar ook verspreid over de tijd. Als mijn leerlingen moeten leren voor een geschiedenistoets zet ik vaak een Kahoot over de lesstof in de classroom. Deze Kahoot kunnen ze de hele week maken op een moment dat het hen uitkomt. Dat kan zijn in de klas of thuis. Leerlingen zien zo of ze de lesstof beheersen. Een kahoot is ook heel snel gemaakt. Elke dia bestaat uit een vraag en daarbij bedenk je 4 antwoorden. Je kunt ook kiezen voor een dia met een stelling en dan geven jouw leerlingen aan of dit waar of niet waar is. Tijdens het spelen gaat het op tijd. De leerlingen die het snelst reageert (en goed antwoord) krijgt de meeste punten. Dit kun je ook uitzetten. Een makkelijke tool voor een quiz in de klas. 

Blooket

Dit programma ken ik nog maar sinds kort, maar ik ben er nu al fan van en mijn leerlingen ook. Ook hier kun je kiezen uit een gratis en betaalde versie, maar met de gratis versie kun je ook heel veel. Je kunt zelf een set vragen bedenken of een set van een andere leerkracht gebruiken. Zelf een set vragen maken gaat heel makkelijk. Het grote verschil met Kahoot is dat de leerlingen een afbeelding van een dier kiezen en dat elk device de antwoorden in een andere volgorde weergeeft. Voor jou als leerkracht zijn er ook vele andere mogelijkheden. Nadat je de vragen hebt gemaakt en je het spel gaat spelen in je klas, krijg je de keuze uit verschillende spelvormen om te spelen. Dit zorgt voor een nog grotere betrokkenheid onder mijn leerlingen. Als een leerling een aantal vragen goed heeft, kan het random een token kiezen om in te zetten. Bijvoorbeeld het terugzetten van een andere speler. Dit zorgt ervoor dat er meerdere spelelement in 1 spel zitten. Een aanrader! Mijn leerlingen zijn dol op de quiz met het spel Crypto hack. 

Quizizz

Quizizz is zoals het woord het zegt een quiz. Het lijkt heel erg op Kahoot, maar de gratis versie is beter dan die van Kahoot. Met name het gebruiksgemak vind ik positiever. Als je zelf een quiz maakt, dan kun je heel makkelijk bij jouw onderwerp vragen uit quizzen van een andere leerkracht halen. Als je zoekt naar een kant en klare quiz typ je het onderwerp in en er komen dan verschillende opties van andere leerkrachten naar voren. Als je met je muis dan op een optie gaat staan zie je in het scherm meteen welke vragen er bij horen. Dit scheelt tijd in vergelijking met het eindelijk heen en weer geklik bij Kahoot. Wat gebruiksgemak betreft wint Quizizz het bij mij echt van Kahoot. Bekijk hieronder het filmpje om perfect de verschillen te zien tussen Kahoot en Quizizz.

Hoe zet jij ICT in in jouw klas? Zijn er nog programma’s waar jij fan van bent?

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.