Spelletjes spelen om te leren (2)

Spelletjes spelen om te leren? Jazeker! Waarom? Betrokkenheid, leerzaam en lol hebben met elkaar. Drie weken geleden schreef ik een blog over het inzetten van spelletjes om stiekem heel veel te leren in de klas. Van die spelletjes die kinderen alleen maar leuk vinden, maar waar ze stiekem ook heel veel van leren. Vandaag deel ik zelfs twee toppers met jullie: de hot seat en wat ben ik.

The hot seat

Voorbereiding

Zorg dat je voldoende vragen hebt over de leerstof die je wilt oefenen. Dit spel is uitstekend geschikt voor het oefenen van de woordenschat. Weten de leerlingen de betekenis van de woorden die je de afgelopen tijd hebt geoefend in de klas?

Het spel

Voor het spel “de hot seat” hoef je jouw klas niet in groepen te verdelen. Kies een leerling die op de stoel mag gaan zitten, met de rug naar het bord. Jij schrijft of typt een woord op het bord achter “de hot seat”. De leerling op de stoel kan dit woord natuurlijk niet zien. Het publiek (de rest van de klas) steekt een hand op en de leerling op de stoel mag drie klasgenoten kiezen die aanwijzingen geven over het woord. Heeft de leerling het woord goed geraden dan mag hij blijven zitten voor een volgend woord. Heeft hij het woord fout, dan komt er een nieuwe leerling op “de hot seat”.

Wat ben ik

Voorbereiding

Ook dit spel kun je uitstekend inzetten om de woordenschatwoorden van de afgelopen periode te oefenen. Daarnaast moet je voldoende post-its hebben. Zorg dat je voor elke leerling een post-it hebt met daarop een woord uit de woordenschatles. Je leerlingen mogen de woorden nog niet zien. Plak elke leerling een post-it met een woord op het voorhoofd.

Het spel

Als elke leerling een post-it op het voorhoofd heeft, is het doel dat ze uitvinden welk woord ze zijn. Klasgenoten mogen aanwijzingen geven over het woord. Ze mogen de betekenis geven van het woord of een omschrijving waar het voor gebruikt wordt of een omschrijving van hoe het eruit ziet. Heeft de leerling zijn woord geraden, dan heeft hij een punt verdiend. Je kunt dit spel met dezelfde woorden meerdere rondes spelen. Wie heeft op het eind de meeste punten?

Wil je meer spelletjes spelen om te leren met je klas?

Grudgeball

Woordenschatbingo

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.