Structuur en houvast

“Hoe doe je dat toch?” Vragen mensen vaak aan mij. Twee dagen lesgeven, twee eigen bedrijven (naast juf Joanne heb ik ook een praktijk voor kindercoaching op het gebied van de executieve functies), een gezin, een man met een drukke baan en een huishouden. Tja, dat is inderdaad best een uitdaging. Voor die uitdaging heb ik heel veel structuur nodig.

structuur
Plannen en organiseren

Al mijn hele leven ben ik van het plannen en organiseren. Ik ben de queen van de lijstjes zeg maar. Zonder to do list kwam het bij mij niet goed en niets is lekkerder dan een taak wegstrepen omdat deze is afgerond. Misschien is dit ook wel een van de redenen dat executieve functies mij enorm interesseren. Deze denk- en doeprocessen draaien grotendeels rondom structuur en ordening.

Maar toch….

Nu heb ik het laatste jaar toch wel heel veel ballen hoog te houden. Mijn to do lijstjes werden steeds langer en ik had het gevoel nooit klaar te zijn. En dat gevoel is echt niet aangenaam kan ik je zeggen. Ik kreeg er nog net geen hartkloppingen van. Ja, ik geef het toe. Ik ben ook een mega perfectionist. Dit moest ik toch beter kunnen! Gelukkig kwam ik toen op Instagram Cynthia van Structuurjunkie tegen. Ik ben haar gaan volgen, vanwege haar tips, haar humor en haar nuchtere kijk op structuur. Zo heeft zij het over DERK: Doe Eerst Rot Klus. Geniaal toch? Het kan maar gebeurd zijn en dan kun je de rest van de dag door met de leuke dingen!

Plantraining

Na lang wikken en wegen besloot bij Structuurjunkie de plantraining te gaan volgen. Wie weet haalde ik er nog tips uit. Ik kreeg er in ieder geval een mooie planner bij. Man wat ben ik blij met die planner!

Wat ik superfijn vind is dat de training heel praktisch en behapbaar is. Er zit telkens een video of spraakmemo bij en een praktische opdracht. Je gaat daardoor direct aan de slag met het verbeteren van je plan skills en krijgt beetje bij beetje meer structuur. Ik ben zelf erg praktisch ingesteld dus dit is voor mij echt heel fijn.

structuur
Eerst tijd voor jezelf, dan je overige taken

Iets wat ik altijd al heel moeilijk heb gevonden is om mijn tijd juist in te plannen. Hoe zorg ik ervoor dat ik me niet helemaal in mijn werk stort en vervolgens tot 23 uur bezig ben. Cynthia zegt meteen; plan eerst jouw tijd in. Schrijf op wanneer je gaat lunchen, wanneer je die wandeling maakt, een middag vrij neemt, filmavond hebt etc. Begin bij jezelf en plan je werk er omheen. Daarnaast is een hele goede tip voor mij om mijn werk te timen, dit doe ik nu met de app Toggl. Hoe lang ben ik nu echt met die ene taak bezig geweest? Vervolgens schrijf je de tijd achter de taak zodat je uiteindelijk kan zien hoeveel uur je nu écht hebt gewerkt. Super interessant! En ik denk ook echt dat dit de manier is die voor mij gaat werken. Doordat je per uur plant, kun je ook rekening houden met de momenten waarop je gezin je nodig heeft. Daarnaast plan ik op deze manier ook mijn huishouden in. Zo staat er elke zondag in mijn planner: planten watergeven. Dat vergat ik nog wel eens…

Foutloos vanaf nu?

Nee natuurlijk niet, mijn planning loopt af en toe nog wel eens de soep in. Dan denk ik niet goed na en kost het me toch meer tijd dan gedacht of hebben mijn kinderen me meer nodig, omdat ze niet lekker in hun vel zitten of wat dan ook. That’s life. Aan de andere kant… heb ik nu soms taken van andere dagen al af, omdat mijn focus en planning zo goed was dat ik weer harder ging dan gedacht.

Tips
  • Plan dus altijd eerst je me-time in.
  • DERK: Doe Eerst Rot Klussen.
  • Toggl (time je werktijd).
  • Structuurjunkie volgen op Instagram.
  • Gebruik een maandplanner en een weekplanner.
  • Plan grote dingen eerst in (rapporten schrijven).
  • Houd rekening met drukke periodes op school (plan in december niet teveel met Sinterklaas en Kerst).
  • Zet je mail uit als je met focus achter je computer/laptop wilt zitten.
  • Leg je telefoon weg als je met focus wilt werken.

Ik ben echt heel enthousiast over zowel de planner als over de training. Wanneer je de plantraining gaat volgen krijg je de planner ter waarde van €20,99 erbij! Zo leer je direct om de planner ook echt goed te gebruiken en eigen te maken. De combinatie van de training + de planner maakt het voor mij zo waardevol. 

Wil jij ook meer structuur?
Met de code Joanne krijg jij €10 korting op de training!

Naast de Structuurjunkie planner light heb ik ook het structuurjunkie takenboekje. Hierin start ik altijd met een hoofdonderwerp en deze deel ik dan op in kleine deeltaken, bijvoorbeeld als ik een nieuw leermiddel ga ontwikkelen. Daarnaast gebruik ik het takenboekje ook om de taken op school te plannen. Dit zijn vaak kleine taken als een werkblad kopiëren, planning maken, tekeningen ophangen etc.). Als ik die taken allemaal los in mijn planner noteer, dan is mijn planner meteen vol. Ik noteer dus in mijn planner “taken school” en dan ga ik naar mijn takenboekje om te zien welke taken dit zijn.  Dit doe ik trouwens weer niet met grotere taken, zoals ZIEN invullen, werkgroep overleg of rapporten schrijven.

Als je nog vragen hebt, stel ze hieronder dan gerust!

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *