Winkelwagen

Geen producten in je winkelmand

Voorbereiden op een nieuw schooljaar

schooljaar

Onlangs kreeg ik via Instagram de vraag wat ik allemaal doe als ik ga voorbereiden voor een nieuw schooljaar. Daar moest ik even over nadenken. Nu schooljaar 23 in aantocht is, merk ik dat ik bij veel zaken niet meer hoef na te denken, maar ze automatisch doe. Deels aan het eind van het vorige schooljaar, deels thuis in de vakantie en deels in de laatste vakantieweek als ik weer op school ben. Nou ja, soms ga ik ook wel in de weken ervoor. Dat is een beetje weersafhankelijk 😊 In de laatste week hebben we sowieso een startvergadering en maak ik ook altijd tijd om met mijn collega’s bij te kletsen over de vakantie. Het tempo ligt dan niet zo heel hoog…

Overdracht van de leerlingen 

In een van de laatste weken van het schooljaar is het tijd voor de overdracht van de leerlingen. Met de leerkracht van groep 7 ga ik rond de tafel en in 1 à 2 uurtjes krijg ik de belangrijkste ins and outs te horen over de leerlingen en bespreken we de IEP resultaten en het pré-advies nog eens een keer (vaak heb ik dat al gezien) en krijg ik tips en tricks van mijn collega voor aandachtspunten op cognitief en didactisch gebied. 

Voorbereiding administratie en kopieerwerk

Zo aan het eind van het schooljaar start ik ook al met kopiëren van werkboekjes, zodat ik de eerste periode al veel heb klaarliggen. Denk aan werkboekjes automatiseren en teksten van close reading. Ook maak ik alvast een nieuwe map voor de nieuwe groep 8 aan op mijn drive die mijn duo en ik gaan vullen met een nieuw rooster, een lijst van de klassendienst, een lijst met de nummers van de Chromebooks enzovoort. Wij gaan aan het begin van het schooljaar op kamp, dus de kampbrief moet ook voor de zomervakantie al mee. 

Inrichting van de klas 

In een van mijn eerste jaren voor de klas wist ik niet, dat elke zomervakantie de vloer gereinigd werd van mijn lokaal. Ik had dus een deel van de inrichting al gedaan en toen moest alles weer aan de kant voor het reinigen van de vloeren. Zonde van mijn tijd en energie zo aan het eind van het schooljaar. Daarom begin ik tegenwoordig pas in de laatste week aan de inrichting. Met mijn duo denk ik goed na over welke leerling welke plek krijgt. We ruimen de kasten weer eens opnieuw in, plakken soms nieuwe labels en we zorgen ervoor dat de bladen van de eerste thema’s op het prikbord hangen. Als we van dagritmekaarten wisselen, dan voeren we dit ook nog verder door in de klas. Voor mij is dit een kers op de taart. Lekker decoreren in de klas, maar wel zo dat het niet overweldigend is. 

Groepsvorming

Het begin van het schooljaar staat natuurlijk ook in het teken van de groepsvorming. Met mijn duo spreek ik de klassenregels door en kijken we samen wie welke activiteiten in het kader van de groepsvorming doet. Dit plannen we samen in en we zorgen dat alle materialen alvast klaarliggen voor die eerste zo belangrijke weken. Ook bespreken we de klassenvergaderingen door. Wie neemt dat voor zijn rekening, wanneer plannen we die in.  

Planning

Starten met een goede planning is ontzettend fijn. Globaal plan ik de eerste periode tot de herfstvakantie in. Welke thema’s komen aan bod in de eerste periode van het nieuwe schooljaar. Welke creatief opdrachten koppelen we hier aan, welke close reading teksten passen bij de thema’s. Zo plannen we in ieder geval de eerste weken. Niet meteen vanaf dag 1 propvol, maar we starten wel al met werken vanaf dag 1. Ook maken we een planning voor het huiswerk (rekenen, grammatica, werkwoordspelling en Engels) en zorgen we dat alle materialen klaar liggen. 

Geef een antwoord

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.