Diversiteit in het onderwijs

diversiteit
[Gastblog van juf Jantine]

Zoveel mensen, zoveel wensen.

Wie als zij-instromer begint aan een traject aan de pabo, moet met regelmaat een visie op het onderwijs insturen. In deze visie geef je aan wat je ideaalbeeld is van het onderwijs, en hoe je hier als leerkracht een eigen bijdrage aan zou willen geven. Ik zal jullie niet vermoeien met mijn hele visie, maar de kern van mijn visie op het onderwijs is ongeveer de volgende:

“Het feit dat de samenleving veranderd is, pluriformer is geworden, schept voor het

basisonderwijs de noodzaak haar blikveld te verruimen (…) Niet vanuit een houding van ‘kijk

eens wat typisch’ of ‘neerbuigende tolerantie’, maar vanuit de acceptatie van het gegeven dat er

verschillen kunnen zijn in normen en waarden, opvattingen en gedragswijzen van mensen.” (SLO, 1986)

De basis voor goed onderwijs

Voor mij vormt deze opdracht de basis voor een goed onderwijs, feitelijk op alle facetten. Een tekst al uit 1986, maar voor mij nog steeds actueel. Een basishouding waarvan uit je alle kinderen open tegemoet stapt, en van waaruit je hopelijk ook in de klas mooie gesprekken krijgt over diverse onderwerpen.

Verschillende opties

Als je kijkt naar het onderwijs van nu, dan zijn er zoveel verschillende opties. Ouders kunnen een school kiezen op basis van het soort onderwijs dat er gegeven wordt (regulier, dalton, montessori, jenaplan – om er maar een paar te noemen), op basis van de godsdienst die aan de basis ligt, op basis van locatie, op basis van aandacht voor plus- en klusleerlingen, en ga zo maar door.

De inhoud van het onderwijs

Daarnaast zijn er binnen de school veel opties om het onderwijs vorm te geven. Kies je voor spelend leren, bewegend leren, een rijke leeromgeving. Geeft je klassikaal les met enkele niveaus, of cluster je leerlingen niet op leerjaar maar op leerniveau. Vind je het als leerkracht belangrijk om leerkracht gestuurd les te geven, of juist leerling gestuurd. Je lees het, de opties zijn eindeloos.

Kansen

Deze diversiteit binnen het onderwijs, biedt een heleboel kansen, maar kan ook zorgen voor een overdaad aan opties. Zeker wanneer je net begint met lesgeven. Want welke methode is nou het beste? Waarmee bied je de leerlingen nou het beste onderwijs?

Sta in je kracht!

Ik zou zeggen: you do you. Ben jij goed in spellen bedenken? Ga dan fijn aan de slag met bewegend leren. Heb jij een fantastische kennis van allerlei zaken, maar weet je nog niet goed hoe je dit leerlinggestuurd overbrengt? Doe het dan vooral op jouw manier! Kijk daarnaast lekker bij collega’s op dezelfde school, of bezoek eens een andere school om daar het onderwijs te bekijken.

Uiteindelijk proberen we allemaal hetzelfde: een veilige en leerzame omgeving bieden voor al die verschillende leerlingen. Een verschil maken, hun raken, en hun opleiden tot zelfstandige individuen met aandacht voor diversiteit.

Geef een reactie