Ben jij een Helikopter- of een Curlingouder?

helicopterouder of curlingouder
[Gastblog van Daniëlle van Meenen van Kinderpraktijk Veerkracht]

Alle kinderen gaan inmiddels weer lekker naar school, wat gun jij je kind dit schooljaar?
We willen toch allemaal dat onze kinderen door het leven fladderen? Dat onze kinderen geen faalgevoelens ervaren, niet teleurgesteld worden én vooral vrolijk en onbezorgd groot worden? Ik wil dit in ieder geval wel voor mijn meiden. Alleen, ik weet ook dat het een onmogelijke opgave is. Als ouder wil je toch alles in het werk stellen om dit wél voor elkaar te krijgen? Misschien is dit de reden waarom ik steeds vaker de zogenaamde Helikopter- of Curlingouder om mij heen zie.

De Helikopterouder

Heb jij weleens in een helikopter gezeten? Wat tof om alles onder je, hoewel minuscuul, in de gaten te kunnen houden. Dit is nu precies wat de Helikopterouder ook wil én doet. Liefdevolle controle uitoefenen op wat er gebeurt. Je mengen in situaties die jouw kind wellicht heel goed zelf kan oplossen. Vanuit bescherming over je kind waken en net iets teveel invloed uitoefenen, bijsturen óf bewaken. Als jij dit voorgaande herkent én geregeld doet, dan gedraag jij je weleens als een Helikopterouder. Als een helikopter waak jij over je kind. Laten we wel wezen, we hebben het over je kostbaarste bezit, dit is wat waard om te beschermen. Maar krijgt je kind zo eigenlijk nog wel ademruimte, ruimte om zichzelf te zijn en op zichzelf te leren vertrouwen?

De Curlingouder

Of strijk jij het levenspad van jouw kind weleens glad? Om zo de weg van zijn/haar ontwikkeling zo ‘smooth’ mogelijk te laten verlopen en alle obstakels die dit in de weg staan, te verwijderen. De Curlingouder maakt zich hier in ieder geval schuldig aan. Fouten worden niet toegeschreven aan het kind, fouten worden het liefst helemaal uit de weg gegaan en als ze toch worden gemaakt, dan lost de Curlingouder deze graag op. Het lijkt mij heerlijk als iemand dit voor mij doet. Maar……is ook dit wel het beste voor jouw kind? Hoort teleurstelling, het maken van fouten én hiervan leren, niet gewoon bij het leven? Is dit niet noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van jouw kind? Het helpt je namelijk zelfvertrouwen te verkrijgen, het bevordert eigenaarschap en leert je reflecteren. Zijn dit geen eigenschappen die wij onze kinderen willen meegeven?

Wees jezelf

Hoe fijn het ook klinkt…..het levenspad van ons en onze kinderen hoort niet vrij van obstakels te zijn. Hier leren we van, bouwen we karakter mee op én leren we van op eigen benen staan. Nu ben ik niet iemand die mensen graag in een hokje stopt, dus herken jij je in één van bovenstaande beschrijvingen, wees niet bang. Het is echt niet een stempel waar je nooit meer vanaf komt. Wees je alleen bewust van wat jij jouw kind wilt meegeven. Elke ouder twijfelt over de keuzes die gemaakt moeten worden en elke ouder maakt ook fouten. En ook daar leer je weer van, er is niets mis met dit aan je kind te laten zien! Doe niet als de rest maar wees je bewust van jouw eigen waarden en normen en geef dit mee, los van al jouw twijfels. Jij bent jij en jij bent de ouder die jij wilt zijn, Helikopter, Curling óf gewoon Jezelf. Vertrouw erop dat jouw kind stevig leert staan, zelfvertrouwen opbouwt én op jou terug kan vallen als dit nodig is.

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.