De cirkel van invloed

invloed
[Gastblog van Daniëlle van Meenen van Kinderpraktijk Veerkracht]

Heb jij er weleens van gehoord, de cirkel van invloed? Kun jij je er iets bij voorstellen? Ik gebruik het wekelijks in mijn kinderpraktijk en ik weet zeker dat jij hier ook nog wat in te leren hebt.

Frustratie

Herken jij het gevoel dat je iemand wel door elkaar wilt schudden omdat zij niet zien wat jij ziet? Of omdat iemand waar je van houdt maar steeds dezelfde fout blijft maken? Ieder mens, groot of klein herkent deze frustratie in meer of mindere mate. Maar ja, wat doe je eraan? Blijven inpraten op de persoon in kwestie, je zin doordrammen, boos worden of gewoon laten? Het ligt er natuurlijk aan om wat voor kwestie het gaat én hoe dicht de betreffende persoon bij je staat. Maar wat als ik zeg, laat gaan, je kunt het niet beïnvloeden.

Geen invloed

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het zit toch in de aard van het beestje om een ander te willen veranderen? We willen het zeker maar kunnen we het ook? Er zijn namelijk genoeg zaken waar jij als persoon gewoon geen invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het weer, het nieuws of het verkeer. Hoe graag je misschien ook wilt, je kunt niet beïnvloeden of het vandaag droog blijft of gaat regenen. Het weer kan daarentegen wel invloed op jou hebben. Stephen Covey heeft hier veel over geschreven, wat jou, mij én onze kinderen kan helpen loslaten van waar we geen invloed op hebben.

 
 

Stephen Covey

Stephen is een pedagoog en auteur met veel kennis over persoonlijk leiderschap. Leiderschap waarbij jij zelf verantwoordelijk bent voor je keuzes in plaats van deze verantwoordelijkheid bij een ander neer te leggen. Stephen stelt dat men altijd invloed heeft op het eigen succes door rekening te houden met deze cirkel van invloed. Deze cirkel bevat de aspecten waar jij wel invloed op kunt uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan jou reactie op een ander, het aangeven van je eigen grenzen, het vaststellen & behalen van je eigen doelen. Dit is persoonlijk leiderschap!

Jij bent de baas

Of het nu gaan om persoonlijk leiderschap in je werk, thuis of op school…..jij hebt invloed! In ieder geval op je eigen keuzes, gedachtes en je handelen. Dit geef ik de kinderen in mijn kinderpraktijk mee. Wat wil jij leren, waar wil jij in groeien en hoé wil je dit doen? De kracht van je eigen invloed is sterk, sta stevig, zeg wat je wilt en handel hiernaar. Dan ben jij de baas over jouw eigen cirkel van invloed!

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.