De bloemetjes en de bijtjes (seksuele voorlichting aan groep 6)

seksuele voorlichting
[Gastblogger juf Dorien, van dagboek van een juhuf]

“Condoom!’

Vanuit het niets klinkt dit door het lokaal.

Yes, denk ik! Seksuele voorlichting!

Hij zei het!

‘Sorry?’ vraag ik onschuldig. ‘Nou, Oscar zei dat!’ Mees kijkt me onschuldig aan. ‘En van wie moest Oscar dat zeggen?’ vraag ik hem lachend. De twee jongens moeten lachen. ‘Weten jullie ook wat een condoom is?’ ‘Ik wel hoor!’ zegt Mees stoer. ‘Nou, ik niet,’ zegt Oscar lachend.

Seksuele voorlichting… spannend, maar ook ongemakkelijk 

Meteen barst het los. Meerdere kinderen geven aan dat ze het wel weten. ‘Jongens en meiden,’ begin ik, ‘lang geleden hebben we zo’n soort gesprek gehad. Iets met bloemetjes en bijtjes. Verkering, veranderen van je lichaam, baby’s maken…’ ik kan mijn zin niet eens afmaken. ‘Ielj! Juhuf, stop!’ roept Amber lachend.

Beter een goede uitleg 

‘Jullie gaven toen aan dat jullie daar veel te jong voor waren. Na de kerstvakantie mocht ik mijn praatje houden. Raad eens? Het is na de kerstvakantie! Mag ik dan nu eindelijk de les over de bloemetjes en bijtjes geven?’ ik wrijf enthousiast in mijn handen. ‘Nou liever niet,’ geeft Anton aan. ‘Hmm.. Dan doen we het later dit jaar die seksuele voorlichting,’ geef ik toe. 
Groep 6 gaat weer rustig aan het werk. Ik wil net beginnen met extra hulp bij de rekenopdracht als ik meerdere kinderen hoor fluisteren. Over condooms. 

Ik wil niet dat ze na schooltijd googelen op condooms om op te zoeken wat het betekent. Dus ik leg meteen de les stil.

Seksuele voorlichting… het werkt op de zenuwen!

‘We gaan er toch even over praten. Er zijn namelijk wat vragen bij jullie en ik heb liever dat wij daar samen over gaan praten. Als je echt niet wilt luisteren ga je even lekker tekenen, je mag een koptelefoon gebruiken als je dat fijn vindt. Ik ga niet langer dan vijftien minuten hierover praten, gewoon even kort zodat jullie weten hoe het zit,’ De groep is muisstil en ze luisteren aandachtig. Giebelen af en toe wat zenuwachtig. Binnen tien minuten zijn we klaar met het gesprek. De meeste dingen wisten ze al, hadden ze al thuis besproken en konden ze mij goed uitleggen.

‘Gaan we nu weer verder met rekenen?’ vraag Emma giebelend.

Ouders doen dat niet

Elke groep is anders. Deze groep is zo leuk, maar ze zijn zo anders dan de groep die ik een paar jaar geleden had.
Ook een groep 6, maar zij wilden alles weten en stelden ook enorm veel vragen.
Ik weet nog dat bij de uitleg over condooms het kleinste jongetje van de klas opstond. 

‘Ik weet dit allemaal al, dat heeft mama mij al uitgelegd. Als je seks wilt, maar je wilt geen baby dan doe je een condoom om je pieliewielie’.

De stoerste jongen van de groep reageerde hierop en zei; ‘Ik snap er helemaal niets van. Als je geen baby wilt, waarom zou je dan seks hebben?’

‘Nou, daar komen we vast nog wel achter…’ was de reactie van zijn klasgenootje.

Eén van de meiden stak toen haar hand op; ‘Juhuf, mijn ouders zeggen wel eens voor de grap; “Wij gaan seksen”. Nou juf, ik weet het zeker, dat doen ze echt niet hoor!’

Groep 6 knikt instemmend; Nee, dat doen ouders niet.

Tot zover de les seksuele voorlichting! 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.