De laatste periode in groep 8

de laatste periode in groep 8

De periode van de meivakantie tot de zomervakantie noem ik altijd de laatste periode in groep 8. Een bijzondere periode. Na 8 jaar komt er een einde aan de tijd van een groep kinderen op de basisschool. Aan de ene kant zijn ze er enorm aan toe, maar aan de andere kant is het ook zo fijn om de weg te kennen, de oudste te zijn. Ik geniet altijd enorm van deze periode. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze periode een goede mix is van leren en genieten? Veel ouders hebben het idee dat het na de eindtoets gedaan is met het leren en dat er dan alleen nog maar leuke dingen op het programma staan. Helaas kinderen, maar niet bij mij in de klas 🙂

De musical als absoluut hoogtepunt 

Voor mij is het musical echt het absolute hoogtepunt van de laatste periode in groep 8. Deze vindt bij ons altijd in de laatste week plaats met aansluitend het afscheid voor ouders. In het begin is er altijd gemopper over de liedjes en het aanleren van de dansjes gaat ook niet altijd even soepel (is ook niet mijn sterkste kant), maar ook dat hoort erbij. Ik geniet zo van kinderen die helemaal in hun element zijn. Die kippenvel momentjes wanneer een leerling een solo zingt. Ik moet dan altijd even slikken. Zo trots als een pauw op mijn kanjers! Het kost bakken energie en na de musical ben ik gesloopt, maar het is het elke seconde waard. 

Leren leren in de laatste periode in groep 8

Leren leren doe ik het hele jaar, maar zo richting het voortgezet onderwijs wil ik mijn leerlingen daar nog eens aan herinneren. We oefenen door het maken van een planning voor een fictieve brugklasleerling, we leren werken met flashcards, bekijken websites als WRTS en ik geef mijn eigen 10 lessen leren leren. Als het lukt, vraag ik ook altijd nog een aantal oud-leerlingen om iets te vertellen over hun ervaringen. Dat vinden ze helemaal superleuk!

 

 

 

Hoe vergemakkelijk je nu de overgang naar het Voortgezet Onderwijs voor jouw leerlingen?

Plannen, organiseren, huiswerk maken en leren, timemanagement, mindset en ga zo maar door. Er komt zo enorm veel kijken bij het leren leren.

Dit product bestaat uit 10 lessen leren leren. Elke les heeft een ander thema:

Genieten van de laatste periode in groep 8

Gebruik die laatste periode in groep 8 vooral ook om te genieten met elkaar. Zo krijgen onze leerlingen momenteel EHBO les. Van te lange theoretische verhandelingen krijgen ze de kriebels, maar het oefenen met de stabiele zijligging en het aanleggen van een vingerverbandje is altijd hilarisch. Ook de vele dagen van schoolvoetbal en sportdag zorgen (als het weer meewerkt) bij mijn leerlingen voor ontzettend veel plezier. Op die andere momenten zorg ik voor veel beweging door mijn lessen om te buigen naar lessen waarbij ze kunnen bewegen en waarbij het niet erg is als er lawaai wordt gemaakt. Van een Zweeds loopspel tot het sorteren van woordsoorten. Ik gooi alles in de herhaling en gelukkig voor jou kun je HIER heel veel downloads vinden! Heb je ook al eens jouw leerlingen laten helpen in andere groepen? Bijvoorbeeld voorlezen aan kleuters of het spelen van een spelletje met groep 3? Gegarandeerd zie je dan de zorgzame kant van jouw groep 8-ers. 

Herinneringen om nooit te vergeten!

Maak met jouw groep een tijdschrift over hun basisschoolperiode. Dit kan al met Canva of gewoon in Word. Eén van de laatste huiswerkopdrachten die ik in groep 8 geef is het uitwerken van een recept met foto’s als bewijs dat ze het recept zelf hebben gemaakt. Ze moeten het recept met foto’s dan aanleveren voor het kookboek van groep 8. Laat leerlingen de gerechten mee naar school nemen voor een gezellige high-tea of brunch. Dat word smullen!

Projecten in de laatste periode in groep 8

Daarnaast is het ook altijd leuk om met een of meerdere projecten aan de slag te gaan. Dit zorgt ervoor dat leerlingen op een andere manier bezig zijn en er meerdere vakken met elkaar gecombineerd kunnen worden. Werken met projecten is namelijk niet alleen een effectieve manier van het opdoen van kennis, leerlingen onthouden de lesstof ook beter doordat ze deze actief in plaats van passief verwerken. Een supertof project kan bijvoorbeeld zijn dat leerlingen zelf een spel moeten ontwikkelen. Ook in mijn webshop kun je meerdere projecten aanschaffen. Ideaal voor in de laatste periode in groep 8. 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.