Geef jij een (prenten)boek cadeau?

 

Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken.

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!

Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken. Ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se een vader, moeder, opa of oma te zijn. Ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen. In de afgelopen jaren zijn er ook boeken gedoneerd aan projecten op het gebied van bijvoorbeeld leesbevordering en bestrijding van kinderarmoede. 

Koning van Katoren van Jan Terlouw verschijnt op 7 februari 2020

De zeventienjarige Stach droomt ervan om koning van het land van Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen geven Stach zeven opdrachten. Als Stach erin slaagt die te vervullen, wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?

Jan Terlouw (1931) werkte jaren als kernfysicus voordat hij in 1970 besloot de politiek in te gaan. Hij was onder meer fractievoorzitter van D66, Minister van Economische Zaken, Commissaris van de Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Tegelijkertijd debuteerde hij als kinderboekenschrijver met Pjotr en Oom Willibrord. Zijn bekendste boeken zijn Koning van Katoren (bekroond met een Gouden Griffel en verfilmd in 2012) en Oorlogswinter (naar de verfilming in 2008 kwamen bijna een miljoen bezoekers).

In 2019 zijn meer dan 600.000 boeken aan kinderen gegeven

‘Geef een (prenten)boek cadeau’ is een maatschappelijk initiatief dat naast de boekhandel door landelijke organisaties wordt gedragen en gesteund. In 2019 hebben meer dan 600.000 boeken hun weg naar de kinderen gevonden: 225.000 jeugdboeken en 400.000 prentenboeken. 

Waarom is lezen en leesplezier van belang?

Lezen en voorgelezen worden opent een wereld van verhalen die de fantasie prikkelen en vensters openen naar nieuwe avonturen, mensen en culturen. Bovendien leggen zij de basis voor geletterdheid en daarmee tot succes op school en later in de samenleving. Het effect op woordenschatontwikkeling is heel groot: met een kwartier vrij lezen per dag leren kinderen gemiddeld 1.000 woorden per jaar!

Woeste Willem van Ingrid en Dieter Schubert

‘En nu opgehoepeld!’, brult Willem. Frank begint te rennen.
‘Tot ziens!’ roept hij over zijn schouder.
‘Alstjeblieft niet,’ mompelt Willem.

Willem is een humeurige en mopperende zeerover, maar met het jongetje Frank sluit hij vriendschap en aan hem vertelt hij al zijn avonturen.

Ingrid en Dieter Schubert maken al veertig jaar samen prentenboeken. De illustratoren groeiden op in Duitsland, maar wonen al jaren in Amsterdam. Hun boeken zijn over de hele wereld bekend, met inmiddels klassiek geworden titels als Platvoetje, Woeste Willem, Monkie, Er ligt een krokodil onder mijn bed en De paraplu.

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.