Grej of the Day (gastblog)

Grej of the Day
[Gastblog van meester Jason]

Toen ik vorig schooljaar afscheid nam om na de zomervakantie op een andere school te gaan werken, werd mij gevraagd wat ik als afscheidscadeau wilde hebben. In eerste instantie was het lastig om iets te bedenken, maar al gauw dacht ik aan een boek waar ik veel over had gehoord. Een boek met mini-lessen dat kinderen ‘aanzet’, doordat je van tevoren een raadsel deelt. Ik heb het over: GOTD, Grej of the Day. 

Grej of the Day

Ik vertel jullie graag over mijn ervaring met dit prachtige boek en wat voor plezier wij eraan beleven in de klas. Grej of the day staat voor ‘ding van de dag’ of ‘raadsel van de dag’. Grej is uit het Zweeds vertelt letterlijk ‘ding’. GOTD houdt in dat je de kinderen een raadsel meegeeft naar huis. Thuis gaan ze hierover nadenken en praten. De dag daarna geef je een micro-les van ongeveer 10 minuten. 

100 mini-lessen in een boek

Het klinkt zo makkelijk en dat is het ook echt! In het boek staan 100 Grej of the Day’s (mensen, plekken, gebeurtenissen, overig) en je krijgt ook een inlog voor de presentaties. Als leerkracht hoef ik alleen maar even de informatie tot me te nemen en ik kan starten met mijn micro-les. In mijn klas doe ik dit iedere week en de kinderen smullen ervan!

Een voorbeeld

Op donderdag geef ik het raadsel mee aan de kinderen en op vrijdag geef ik hierover de micro-les. De vrijdag is bij ons omgedoopt tot ‘Grej of the Day-dag’. De kinderen vragen aan het begin van de dag al wanneer we de GOTD gaan doen en komen met wat zij denken dat bij het raadsel hoort. Afgelopen week heb ik bijvoorbeeld een micro-les gegeven over een ‘rode heilige berg’. Dit ging over het Uluru gebergte in Australië. Aan de hand van de presentatie kon ik heel makkelijk over dit onderwerp vertellen en kwamen we meer te weten over deze fantastische plek in Australië. Via dit onderwerp ontstond bij de kinderen interesse voor de Aboriginals. In de pauze hebben we informatie gezocht over dit bijzondere inheemse volk en wat was er een betrokkenheid!

Aandacht met Grej of the Day

Als leerkracht voel je het wanneer je de aandacht van alle kinderen hebt! Je ziet vingers, de kinderen zitten op het puntje van hun stoel en komen steeds met nieuwe vragen. Voor mij is dit een ‘yes momentje’ waar ik gelukkig van word! Met een kleine moeite en 15 minuten leertijd bereik ik zo’n mooi resultaat! 

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.