Hechting en structuur

hechting
[Gastblog van mevrouw Willems]

Vakantie hebben is hard werken

Hechten betekent letterlijk: het aan elkaar maken van de randen van een wond door middel van een hechtdraad. Maar soms is de hechting zelf een wond die eigenlijk niet te genezen is.

Het is dinsdag en een leerling gedraagt zich overdreven vrolijk en knuffelig. Mijn eerste reactie is argwanend, maar als snel valt het kwartje dat het bijna meivakantie is. Dit meisje heeft weinig familie die tijd met haar doorbrengt en ze is afhankelijk van groepsleiding en vrijwilligers voor leuke activiteiten. Haar hechtingsstoornis is op deze dinsdag tot de conclusie gekomen dat ze straks haar leerkracht ruim twee weken niet ziet. En daar waar ik haar nog niet zo lang geleden de school heb uitgestuurd omdat ik een stevig fysiek conflict aan voelde komen, hangt ze nu letterlijk aan mijn arm en wil ze eigenlijk als stoere meid even goed geknuffeld worden.

Hechting

Het gedrag van kinderen vraagt al vanaf de geboorte om een reactie van ons. Help me want ik kan het nog niet alleen. Een spuitluier, een bloedende lip, een rammelende maag of ik wil wel slapen maar ik snap vandaag even niet hoe dat moet. De verzorgende reageert hier vervolgens liefdevol op waardoor het kind leert te vertrouwen en zich kan ontwikkelen door het gevoel van veiligheid dat is ontstaan. Maar helaas groeien er nog steeds kinderen op die dat gevoel van basisvertrouwen onvoldoende of niet hebben kunnen ontwikkelen. En dat maakt dat een vakantie eigenlijk helemaal niet leuk is.

Structuur

Schooldagen, de klasgenoten en het lesrooster betekenen structuur. En overzicht. En rust. Maar een vakantie heeft dat allemaal niet. Al helemaal niet als je afhankelijk bent van mensen die betaalt of als vrijwilliger even voor jou willen zorgen. Maar deze mensen gaan daarna weer naar hun eigen huis en familie, terwijl jij je weer op de groep probeert te vermaken. Maar ook sommige thuiswonende kinderen hebben last van het gebrek aan structuur dat een vakantie veroorzaakt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de eerste dagen ná de vakantie waarin we van de leerlingen verwachten dat ze zich weer aanpassen aan de schoolstructuur en de bijbehorende gedragsregels.

Dag vakantie!

Dergelijke onrust bij leerlingen maakt mij als leerkracht ook bewust van de vragen die ik stel over eventuele vakantieplannen, want in het slechtste geval is er geen geld of betrokken verzorgende/ ouder/ groepsleiding die iets met het kind wil ondernemen. De dagen vóór en na een vakantie doe ik daarom, waar nodig, wat rustiger aan. Vakantie is soms helemaal niet leuk, vakantie is gewoon hard werken. Gelukkig mogen ze nu weer naar school en lijkt de rust wedergekeerd. Dag vakantie, fijn dat je er was maar nog fijner dat je weer voorbij bent!

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.