Het leesplan

leesplan

Dit jaar volg ik de cursus open boek, omdat ik op. mijn school leescoördinator voor groep 5 tot en met 8 ben. Het eindproduct is een leesplan. Vorig jaar heeft mijn collega van de onderbouw deze cursus gevolgd. Een beginpunt van het leesplan was er dus al. 

Cursus Open Boek

 De cursus Open Boek gaat over het boek Open Boek. Dit is een handboek leesbevordering en is geschreven door Jos Walta. In het voorwoord staat geschreven: “Lezen begint met willen lezen, leesplezier en motivatie. Maar hoe realiseer je dat? Hoe zorg je er als professional voor dat je een jonge lezer bereidt vindt en motiveert tot lezen?” Een leesplan kan hierbij helpen als leidraad. Niet alleen voor de leescoördinator, maar voor het hele team.

Wat is een leesplan?

Een schoolleesplan, kortweg leesplan, geeft houvast bij de inrichting van leesbevordering binnen de school. In een leesplan legt een school vast wat de stand van zaken is en op welke wijze, met inzet van welke activiteiten, werkvormen en producten, er in de verschillende groepen in het komend schooljaar aan leesbevordering wordt gewerkt. 

Opbouw van het leesplan

In het leesplan sta je natuurlijk eerst stil bij de visie op lezen en leesbevordering. Vervolgens ga je kijken naar de stand van zaken. Welke methodes worden er bijvoorbeeld gebruikt en je kijkt naar een aantal basisvoorwaarden voor leesbevordering. Aan mijn school is een leesconsulente verbonden en er zijn twee leescoördinatoren. Daarnaast nemen we jaarlijks deel aan een aantal leesbevordergingscampagnes. De leesconsulente geeft leesbevorderingslessen aan alle groepen en neemt elk jaar de monitor af. Dit is een online vragenlijst voor leerlingen en een online vragenlijst voor leerkrachten. De gegevens worden omgezet in percentages en vergeleken met een landelijk gemiddelde. Uit de monitor komen adviezen waar je als school mee aan de slag kunt.  

 

 

 

Een simpele manier om aan de leesbevordering te werken zijn deze gesprekskaarten. 

Klik op de afbeelding en je kunt ze in de shop aanschaffen.

Doelen in het jaarplan

Vanuit je visie, gesprekken met collega’s en de monitor komen je doelen voor het komende schooljaar. Zoals op veel scholen is bij ons het arsenaal aan boeken ernstig verouderd en uit de monitor kwam naar voren dat veel leerlingen weinig plezier beleven aan het lezen op school. Hier heb ik twee doelen van gemaakt om in het leesplan voor het schooljaar 2021-2022 te zetten. Aan die doelen heb ik weer acties gekoppeld en ik heb er een tijdlijn bijgemaakt. Dit jaarplan wil ik begin volgend schooljaar aan het team presenteren. Het saneren van de oude boeken en selecteren van nieuwe titels gaat de OBD voor ons doen, wel in samenspraak met de collega’s natuurlijk.

Geef een reactie

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.