Review: Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen – Sanne Rooseboom

In het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen beleven we weer een spannend avontuur met Nina en haar vrienden. We helpen iedereen, niet alleen wie we aardig vinden. Dat is een van de strenge regels van het eeuwenoude Ministerie van Oplossingen, dat anoniem de problemen van andere mensen oplost. In de praktijk valt die regel de elfjarige Nina niet mee. Want het Ministerie probeert de problemen van Rolf op te lossen, een jongen die altijd zó kwaad en onaardig doet, dat Nina hem helemaal niet wil helpen.

Maar Ralf is ook een jongen die het ontzettend zwaar heeft door de moeizame scheiding van zijn ouders. Het gaat steeds slechter op school, hij slaat kinderen op het voetbalveld en de enige vriend die hij nog heeft, wil dat hij dingen gaat stelen. De andere leden van het Ministerie, Alfa, Ruben, Kai, de oude dames Vis en Tirza, vinden dat ze iets voor hem moeten doen. En Nina? Nina doet mee. Met tegenzin. 

Probleemoplossers

In het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen kunnen de leden van het Ministerie weer als echte probleemoplossers aan de slag. Alleen zijn de problemen tot nu toe wel heel erg lastig. Want hoe help je nu eigenlijk iemand die helemaal niet geholpen wil worden en die jij eigenlijk ook niet wilt helpen? Zeker als je ontdekt wie zijn vader is…

De serie

Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen is het vierde deel in deze populaire serie geschreven door Sanne Rooseboom. Ook in dit deel weet Sanne weer perfect de sfeer neer te zetten die ook de vorige delen zo aantrekkelijk maakten. Je merkt dat de boeken meegroeien met de leden van het Ministerie. Nina en Alfa zitten in groep 8 en Nina voelt steeds meer voor Kai, maar zijn die gevoelens wederzijds? Een leuke tweede verhaallijn voor de wat oudere lezer. 

Mijn mening

Ook dit deel kon ik maar weer moeilijk aan de kant leggen. Het verhaal is grappig, spannend en avontuurlijk. Een boek voor zowel jongens als meisjes. Het boek zette mij als volwassene ook weer even aan het denken. In het ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen zie je in het begin met name de vervelende trekken van Ralf. Een jongen waar je liever bij uit de buurt blijft, maar het is goed om je af te vragen waar dat gedrag vandaan komt. Negatieve aandacht is ook aandacht en dat is gewoon hetgeen wat Ralf wil. Hij wil aandacht van zijn ouders, maar die zijn drukker met de scheiding dan met hem. Dit boek is een mooi voorbeeld van verder kijken dan het gedrag. Dan kom je er achter dat achter het gedrag een heel ander verhaal zit. Een verhaal van eenzaamheid en niet gehoord worden. Een verhaal van verdriet en pijn en daar geen gehoor voor vinden. Een boek met een boodschap. Om zelf te lezen vind ik het boek echt voor de bovenbouw, maar als voorleesboek is het ook al geschikt voor in groep 5. Ik denk dat ik dit boek nog wel ga voorlezen in groep 5, maar eerst staat mijn dochter al te springen om het boek te lezen. Zij is enorm fan van Sanne Rooseboom. 

Lesbrief

Bij dit boek heeft de uitgeverij ook lesmateriaal gemaakt. Het bestaat uit een lesbrief die geschikt is voor de bovenbouw. De lesbrief behandelt onderwerpen als onderzoeken en ontdekken, scheiding, geheimen, vriendschap en school. Daarnaast zitten er 6 gouden tips voor een boekbespreking bij.

De lesbrief vind je hier!

Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

Hartelijk dank Uitgeverij van Goor voor het toezenden van dit boek! #gekregen

Geef een reactie

Sluiting webshop
50% Korting

De webshop sluit per 1 januari 2025. Tot die tijd krijgt u met de code EINDEWEBSHOP maar liefst 50% korting op al uw aankopen!